IZA KULISA

Iz HDZ-a stižu sve glasniji signali prema DP-u, ali spominje se i jedan problem: ‘Između njih dvojice nije idealno‘

Plenković je izlazne ankete dočekao je u salonu na vrhu hotela Westin u krugu najbližih suradnika

Ivan Anušić

 Goran Mehkek/Cropix

Pobjeda, pobjeda!, zaorilo se velikom dvoranom hotela Westin nešto poslije 21 sat nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo prve neslužbene rezultate izbora koji su HDZ-u, doduše, tek na 25 posto obrađenih biračkih mjesta davali 67 mandata.

To se poslije smanjilo na 63, ali očito će HDZ na kraju biti pobjednik ovih izbora.

No, samo nekoliko minuta prije 21 sat sve je izgledalo potpuno drugačije. Rezultate izlaznih anketa koje su pokazivale značajnu prednost HDZ-ove koalicije nad SDP-ovim Rijekama pravde u stožeru vladajuće stranke dočekali su prilično suzdržano.

Naime, HDZ, prema tim rezultatima, osvaja 59 mandata bez dijaspore, SDP 43, ali Domovinski pokret (DP) osvaja 13 i prema tim bi anketama bio presudan za formiranje nove Vlade. Andrej Plenković htio je to izbjeći, no matematika anketa je neumoljiva: ako Most, koji prema izlaznim anketama ima 11 mandata, a još očitije Možemo! s 10 mandata ne žele s njima, jedini mogući koalicijski partner je DP. Plenković ih je sve do jučer najžešće prozivao i pozivao njihove glasače da se vrate "materi" HDZ-u, no oni ga nisu poslušali i upravo će stranka bivšeg HDZ-ovca i vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave i moćnog biznismena Marija Radića biti presudan faktor u formiranju nove Vlade.

Bačić: Vidjet ćemo

Ako HDZ zadrži ovaj rezultat i dobije sva tri mandata iz dijaspore, uz DP im nedostaje samo jedan mandat za većinu, što može doći iz manjinske grupacije i bez DP-ovcima mrskog SDSS-a. Ako HDZ želi izbjeći cijeli DP, a ići s osam manjinskih zastupnika, do većine mu nedostaje šest zastupnika koje bi rado tražili među liberalima; IDS-u, Fokusu i Nezavisnoj platformi Sjever međimurskog župana Matije Posavca. U tom bi im slučaju nedostajale dvije ruke koje bi vrlo vjerojatno mogli naći među nekim potencijalno odmetnutim DP-ovcima.

Premijer Andrej Plenković izlazne ankete dočekao je u salonu na vrhu hotela Westin u krugu najbližih suradnika.

- Zadovoljan je rezultatom, moramo ipak uzeti u obzir da su već dva mandata iza nas - kaže nam izvor iz stranke, dodajući da ipak treba biti oprezan dok ne dođu službeni rezultati jer da je još sve moguće.

Iako su HDZ-ovci u javnim istupima nakon izlaznih anketa poručivali da su zadovoljni rezultatom te da očekuju da će on biti još bolji, neslužbeno se može čuti da im nije previše drago što će im za sastavljanje većine trebati DP.

- Neće Plenkoviću to biti drago, ali tko je mogao očekivati da ćemo sami pobijediti, pa to se više nikada neće dogoditi - komentirao je jedan HDZ-ovac.

Iznenadio ga je, dodaje neslužbeno, uspjeh koji je ostvarila opcija Možemo! s obzirom na to kako, dodao je, vode Grad Zagreb.

Branko Bačić je, pak, na pitanje novinarke tko su im partneri za sastavljanje Vlade neodređeno uzvratio: - Ima još vremena, vidjet ćemo.

Uglavnom, atmosfera u HDZ-ovu stožeru nije bila baš slavljenička, više bi se mogla opisati kao ravnodušna, sve do objave rezultata DIP-a, međutim svi su još bili u iščekivanju. Analizirali su izjave koje su se iz drugih stožera mogle čuti nakon izlaznih anketa, a posebno su pratili što poručuju pojedinci iz DP-a, posebice Mislav Kolakušić za kojega su neki komentirali da bi bilo dobro da se sam povuče jer da njega ne bi voljeli imati u redovima svoje buduće većine.

Odnos Penave i Radića

- Ali nije situacija u DP-u idealna ni između Penave i Radića, tako da bi se tu još svašta moglo dogoditi, treba biti oprezan i pričekati - komentira naš sugovornik iz HDZ-a.

Ivan Anušić komentirao je rezultate izlaznih anketa.

Na pitanje Ivanu Anušiću hoće li njihov budući partner biti DP, uzvratio je:

- Prirodno se nameće da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako s Možemo! ne možemo slagati Vladu. Na pitanje je li se čuo s premijerom Plenkovićem te jesu li krenuli prema DP-u, Anušić je uzvratio da su "oni gore sada razgovarali". q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:27