NOVI UDAR

IZ HNS-a NAPALI PENAVU, ZOVU PLENKOVIĆA DA RIJEŠI PRAVA SRPSKE MANJINE U VUKOVARU 'Svaka čast žrtvi branitelja, ali ovdje je riječ o ustavnim pravima'

Ivan Penava
 Emica Elvedji / CROPIX

Samo dan nakon što je premijer objavio tko napušta Vladu, njihov koalicijski partner HNS, koji je tražio smjenu Lovre Kuščevića i širu rekonstrukciju, najavljuje nove udare na HDZ-ove ljude prozivajući Ivana Penavu, njihova vukovarskog gradonačelnika, zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda oko prava na uporabu jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru.

- To je problem koji se mora riješiti. Svaka čast žrtvi branitelja i to treba poštivati, ali ovdje je riječ o ustavnim pravima. Kako očekivati od građana da poštuju zakone, ako ih lokalna država ne poštuje. A Penava je predstavnik države - poručuje izvor iz HNS-a koji je uvjeren da će to premijer riješiti.

Nisu, kaže, o tome razgovorali s Plenkovićem.

- On će to riješiti, to je njegov zadatak - ponavlja sugovornik iz HNS-a.

Tvrdi i kako nije riječ o još jednoj priči o pozicioniranju HNS-a već o iznošenju stava.

- To je politika, nikakvo pozicioniranje. I nema ucjena. Mi smo liberali i imamo svoje stavove, a poštivanje zakona je osnovni zadatak svakog građanina ove države - kaže ovaj HNS-ovac.

- Treba se zalagati da se proces traženja nestalih dovrši, ali to će trajati tko zna koliko, mi nismo kao oni agresori koji su napadali Vukovar, nego se moramo zalagati za poštivanje građanskih prava svih građana u Hrvatskoj - dodaje sugovornik iz vrha stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:42