SPOR OD DOPISNIŠTVA

Iz HRT-a začuđeni izjavama Sanje Mikleušević: ‘To jednostavno nije istina!‘

‘Aktualna uprava HRT-a planirala je obnoviti dopisništvo u Sisku, ali to su usporili pandemija i potresi‘, rekli su iz HRT-a
 Darko Tomas/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je u četvrtak ukidanje dopisništva i povlačenje posljednjeg dopisnika s područja Sisačko-moslavačke županije zbog čega nakon punih 56 godina HTV više nema dopisnika iz te županije.

Predstavnici HND-a i ogranka te novinarske udruge na HTV-u ustvrdili su na konferenciji za novinare u Sisku, da je upravo u ovom trenutku trebalo zadržati prisustvo dopisnika Igora Ahmetovića na tom području iz profesionalnih, ali i simboličnih razloga.

HND ističe da je za povlačenje kolege Ahmetovića vodstvo HRT-a izabralo bizaran trenutak, dok HRT pušta spot s pjesmom koju izvodi Doris Dragović i poziva građane na doniranje. Podsjećaju da je i u taj uradak utkan dio materijala kojeg je snimio upravo kolega Ahmetović.

Odluka vodstva HRT-a uslijedila je nakon Ahmetovićevog zahtjeva da mu poslodavac u Sisku osigura adekvatan radni prostor, jer su mu u potresu stradali kuća i automobil.

Da je HRT svjestan svoje uloge baš u ovom trenutku onda bi glavni ravnatelj HRT-a osigurao kontejner i tablu s logom HRT-a u kojem bi mjesto rada mogle naći i ekipe koje dolaze iz Zagreba, stajalište je HND-a.

"Što će se dogoditi kad se svjetla medijskih reflektora na ovom području ugase i kad ova regija ponovo potone u medijski mrak? Je li HRT uistinu skupo zadržati jedinog preostalog čovjeka na teritoriju treće najveće županije u Hrvatskoj, na kojima se nalazi bezbroj teško pristupačnih sela i naselja, ili za tu i takvu Hrvatsku, neumivenu, neće biti mjesta u programu javnog medija? S kojim će razlogom stanovnici ovog područja plaćati pretplatu, ako su jedina hrvatska županija u kojoj nema ni jedinog preostalog dopisnika, a kolega Ahmetović je sam obavljao novinarski, snimateljski i montažerski posao?", upitala je predsjednica ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić.

HND sumnja da je u pozadini odmazda za raniji sudski spor

“Igor Ahmetović na terenu je po snijegu, kiši, u poplavama, u vrijeme potresa od 6,3 stupnja po Richteru nalazio se na krovu jedne dan ranije oštećene kuće. Ni u trenutku najvećeg udara nije prestao snimati, njegovi su snimci zajedno s onima ostalih kolega postali dio povijesti", dodala je.

Mikleušević Pavić podsjeća da se sve se to događa u trenutku kada Vijeće za elektroničke medije objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu bespovratnih milijuna kuna medijima s područja Petrinje, Gline i Siska s ciljem proizvodnje i objavljivanja Informativnog programa.

"HRT pak ukida mjesto dopisnika u Sisku gradu u kojem kolega Ahmetović živi i radi već desetljećima". Budući da uprava HRT-a, unatoč zahtjevima HND-a i Sindikata novinara nije obrazložila povlačenje dopisnika, Mikleušević Pavić smatra kako iza toga stoji odmazda za radni spor kojeg je Ahmetović protiv HRT-a pokrenuo i nepravomoćno dobio.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek kazao je da javna televizija zatvara radno dopisništvo i radno mjesto u gradu u kojem je "novinar nasušno potreban" u vrijeme kad su oči cijele Hrvatske uprte u Sisačko-moslavačku županiju i kada tri tjedna slušamo kako ovdje treba vratiti život i poticati ostanak ljudi.

"Već godinama HRT diljem Hrvatske svoje profesionalce pretvara u takozvane video novinare i tako ih sramotno omalovažava jer moraju raditi tri ili četiri posla za istu plaću. Nemjerljiv je značaj dopisnika, lokalnog novinara, za lokalnu javnost. On je taj koji zna svaki kutak područja s kojeg izvještava i nitko od njega ne može napraviti kvalitetniji prilog. Lokalni novinar je glavni izvor i svim drugim kolegama koji dolaze na njegovo područje i posve je nezamislivo da HRT za to nema sluha”, kazao je Gazdek.

Uprava HRT-a "začuđena navodima predstavnice HND-a"

Hrvatska radiotelevizija je u priopćenju navela da je "začuđena navodima predstavnice HND-a Sanje Mikleušević i ne može se složiti s iznesenim".

"Aktualna uprava HRT-a u svojem je mandatu osnovala dopisništvo u Vukovaru, obnovila rad dopisništava u Bjelovaru i Varaždinu te je planirala isto učiniti i u Sisku, Slavonskom Brodu, Gospiću i Požegi, ali su je pandemija i potresi usporili. Stoga tvrdnja da uprava HRT-a nije napravila ništa jednostavno nije istina", navode u priopćenju.

Dodaju da je HRT u trenutku novog potresa na Banovini imao čak četiri televizijske ekipe i dvije radijske te je od prvog trenutka izvještavao uživo o svim događanjima na pogođenom području.

Ističu da je uprava HRT-a nabavila i kontejner i oformila privremeni TV studio u Glini, koji danas počinje raditi, s ciljem da se olakša rad ekipama koje se svakodnevno upućuju iz Zagreba. Dodaju i da su 6. siječnja pokrenuli i posebnu jednosatnu emisiju "Hrvatski radio za Banovinu", koja se emitira iz tonskih kola smještenih u Petrinji, a prenose ju i četiri lokalne radio postaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:20