KOMENTIRAO I PREMIJER

Iz HZJZ-a objasnili zašto je u 24 sata utrošeno svega 3120 doza cjepiva

U razdoblju od nedjelje u 12 sati do ponedjeljka u 12 sati diljem Hrvatske nije bilo na raspolaganju većih količina cjepiva
Ilustracija, cijepljenje
 Niksa Stipanicev/Cropix

U bazu cijepljenih osoba e-Cijepih od nedjelje, 25. travnja, u 12 sati do ponedjeljka, 26. travnja, u 12 sati upisano je 3.120 utrošenih doza cjepiva, objavljeno je u utorak na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U nedjelju je utrošeno 91,8 posto doza cjepiva zaprimljenih u županijama i Gradu Zagrebu, odnosno praktički sve doze cjepiva koje su se mogle utrošiti. Manji dio doza nužno je zadržati za drugu dozu, koje se sljedećih dana neodgodivo trebaju aplicirati, a i kod organizacije svakog cijepljenja organizator treba biti siguran da je dovoljno doza za sve osobe koje su pozvane na cijepljenje, navodi se u izvješću HZJZ-a.

U ponedjeljak, 26. travnja, u Hrvatsku je stiglo 95.940 doza cjepiva Pfizer koje su tijekom tog dana distribuirane najprije u županijske zavode za javno zdravstvo i Grad Zagreb, a potom i do konačnih cjepitelja.

Slijedom navedenog, u razdoblju od nedjelje u 12 sati do ponedjeljka u 12 sati u Gradu Zagrebu i županijama diljem Hrvatske nije bilo na raspolaganju većih količina cjepiva koje bi se mogle utrošiti.

Novo izvješće o cijepljenju Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremit će u srijedu ujutro, i u njemu će biti navedeni podatci o započetom cijepljenju dozama Pfizer cjepiva koje su stigle tijekom ponedjeljka 26. travnja, stoji na mrežnim stranicama HZJZ-a.

Činjenicu da je u rasponu od 24 sata utrošeno svega 3120 doza cjepiva komentirao je u Splitu i premijer Plenković:

- Gdje je 3.000 doza? Ma nemoguće. Teza da se danas distribuira u Hrvatskoj 3.000 doza ne stoji. Ma ne, ne, nemoguće. Ne znam na što vi mislite. Gdje su te tri tisuće doza?, kazao je premijer, a piše N1.

- Ja sam obavio temeljit razgovor sa stožerom u nedjelju. Imao sam sastanak s ministrom Berošem u nedjelju. Detaljno sam mu točku po točku rekao što treba napraviti, dodao je.

Nešto kasnije tijekom dana premijer je boravio u Dubrovniku gdje ga je novinar N1 televizije ponovno upitao kako je moguće da je u jednom danu utrošeno sam 3.000 doza.

- Ja sam mislio da vi govorite o Splitu i nekim podacima o 300 cjepiva. Nisam ja tu da komentiram vaše zbrajanje, nego da organiziramo cijepljenje što učinkovitije. Što se tiče tih podataka, ne znam jesu li to podaci koji se odnose na nedjelju. Bilo bi dobro da Stožer vama kaže jesu li to podaci za nedjelju ili neki drugi dan. Nedjelja je dan kad se manje ljudi cijepi. Jedna od zadaća koju sam dao Berošu je da se cijepljenje organizira sedam dana u tjednu i da se iskoriste sve doze što prije i što bolje - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:56