U SABORU ŽESTOKO

Iz javne nabave ispari 12,5 milijardi kuna godišnje?

Zagreb, 021109.Sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o davanju suglasnosti Vladi RH za potpisivanje arbitraznog sporazuma sa Slovenijom, na nacin kakav su dogovorili Jadranka Kosor (premjerka RH) i Borut Pahor (slovenski premjer). Prijavljenih zastupnika za raspravu je oko 50.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - U Hrvatskoj javna nabava iznosi preko 45 milijardi kuna, a prema nekim projekcijama čak 12 milijardi odlazi na korupciju odnosno curi iz državne blagajne - upozorili su danas nekoliko puta zastupnici SDP-a tijekom rasprave o Zakonu o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Zakon regulira način imenovanja članova Komisije i djelokrug njihovog rada, no zastupnici su se najviše raspravljali o korupciji u javnoj nabavi.

- Javna nabava je gotovo postala sinonim za korupcijsku pljačku jer se Vlada potrudila da osigura sve potrebne instrumente kako bi ta operacija mogla uspjeti - istaknuo je Nenad Stazić (SDP). Svoje tvrdnje potkrepljuje time što Vlada imenuje uprave poduzeća, zatim nadzorne odbore koji bi ih trebali kontrolirati, ali I Državnog odvjetnika I državnog revizora.

- I sada kada su postavljenje sve ključne pozicije posao moće početi. I taj posao traje koliko I ova Vlada šest godina, ali traje i 12 milijardi kuna godišnje - optužio je Stazić koji je kao primjer naveo HAC.

- Sva ta bojanja tunela, postavljanja bukobrana, signalnih stupića, arheološka ispitivanja. Pa sve je to išlo sustvavom javne nabave i kroz svaki od tih poslova se krao novac - dodaje. Upozorava kako sve te korupcijske skandale otkrivaju novinari ili sindikati, a ne DORH I policija.

- Pa neće državno odvjetništvo otkrivati, jer kada bi bilo tako onda bi izgubili jedan kotačić u cijelom ovom poslu od 12 milijardi - kazao je Stazić koji stoga smatra kako je Zakon o Komisiji za kontrolu javne nabave neka vrsta “alibija borbe protiv korupcije” I “jedan mali smokvin list koji ne može prekriti golotinju pljačke 12 milijardi kuna”.

Na Stazićeve optužbe da Državno odvjetništvo ne radi dobro HDZ-ovci su uzvraćali kako je upravo DORH podnio prijavu protiv SDP-ovca Mršića zbog prodaje odmarališta.

- Vaše izlaganje je smokvin list za sve ono što se počelo događati SDP-u - poručio je Krunoslav Markovinović (HDZ).

Najveća je primjedba oporbenih SDP-a, HNS-a, IDS-a I HDSSB-a bila na to što Komisija kontrolira samo one postupke javne nabave za koje su podnesene žalbe.

- Komisija radi post festum umjesto da radi preventivno - ocjenio je Boro Grubišić (HDSSB). SDP-ovac Gordan Maras upozorava kako zbog toga od 45 milijardi javne nabave Komisija kontrolira tek 6 ili 7 milijardi .

- A većina korupcije se dešava upravo tamo gdje nema žalbi. A zašto nema žalbi? Zato jer se poslovi dogovaraju između velikih tvrtki, pa oni koji nisu u tom dogovoru niti ne mogu ući u priču i naravno da se nema tko žaliti - objašnjava Maras.

Da primjerice Komisija na razini uzorka redovito kontolira određene poduzeća i njihove javne nabave redovito, onda se tvrdi Maras, ne bi događalo sve što sada imamo.

- Ne bi bilo toliko problema vezanih uz HEP, HŽ - ocjenjuje.

Budući da Zakon propisuje kako članovi Komisije ne smiju imati udjele u trgovačkom društvu ili samostalnu djelatnost, a ne smiju biti niti članovi uprava ili nadzornih tijela IDS-ovac Damir Kajin je predložio da se to proširi na njihovu bližu i daljnu obitelj, ali i na kumove.

- Ne mogu se dijeliti lekcije o nečijoj neovisnosti, dovoljno je pogledati samo slučaj Podravka - ističe Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 16:58