‘KONZERVIRANJE‘ GRADILIŠTA

Iz Kamgrada se oglasili o Srebrnjaku: Nismo došli ‘zatrpati‘ što smo dosad napravili, evo što radimo

Ističu kako je unatoč ‘izuzetnim naporima‘ do raskida ugovora o građenju došlo zbog nepostupanja naručitelja

Gradilište na Srebrnjaku

 Damir Krajač/Cropix, Jutarnji List

Problemi s europskim projektom gradnje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak koji je trebao biti završen do kraja 2023. očito su toliko veliki da od njega neće biti ništa odosno 432 milijuna kuna ostat će u blagajni EU. Ovih dana građevinska tvrtka Kamgrad koja je raskinula ugovor vratila se na gradilište samo da ga zatvori što bi mogao biti zadnji čavao u lijes projekta.

U svom priopćenju iz Kamgrada objašnjavaju svoju poziciju i navode da su "ispunili sve ugovorene obveze te da se projekt vodio sukladno svim pravilima struke i zakona" te opisuju što ovih dana rade na Srebrnjaku.

image
Damir Krajac/Cropix

"Od prvog dana sudjelovanja u projektu, 13. travnja 2021., Kamgrad je sve svoje obveze iz ugovora o građenju izvršavao uredno, sukladno propisima, pravilima struke i načelima savjesnosti i poštenja. Komunikacija s investitorom i naručiteljem bila je proaktivna, te su redovito izvještavani o projektu, etapama i potencijalnim rješenjima, s ciljem urednog izvršenja ugovorne obveze i realizacije projekta. Za sve navedeno postoji i pisana evidencija. Unatoč izuzetnim naporima i pridržavanju ugovornih obveza od strane Kamgrada, zbog nepostupanja naručitelja došlo je do raskida ugovora o građenju.

image
Damir Krajac/Cropix

Kamgrad je sukladno zakonskim obvezama, a nakon nastupa raskida ugovora o građenju, pristupio konzerviranju izvedenih radova i demobilizaciji gradilišta te u okviru toga i postupa. S gradilišta se demobilizira isključivo oprema u vlasništvu Kamgrada te se ne vrši zatrpavanje građevinske jame, već se samo izvode nužni radovi konzerviranja izvedenih radova i osiguravanja gradilišta. Riječ je o standardnoj proceduri u slučaju prekida radova, a provodi se s ciljem sprečavanja nastanka daljnjih troškova (troška (ne)korištenja građevinske opreme, primjerice krana) i nastanka eventualne štete. Stoga je na lokaciji bilo potrebno nanosima zemlje stvoriti privremenu trasu za odvoz. Također, Kamgrad s lokacije nije uklonio niti jedan predmet, dio opreme ili građevinskog materijala, financiranih iz projektnih sredstava, što je jednostavno dokazati uvidom u inventarski popis.

image
Damir Krajac/Cropix

Sukladno zakonskim obvezama, Kamgrad će nastaviti osiguravati gradilište o vlastitom trošku, do primopredaje gradilišta investitoru, te pritom inzistirati na usklađenosti gradilišta i postupanja s važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju Kamgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:38