ODLUKA BOLNICE

Iz KBC-a Rijeka reagirali na presicu otpuštenih zaposlenica: Nije bilo zakonske alternative otkazu

Iz Ravnateljstva riječke bolnice dodaju da na napise o tim temama ne namjeravaju dalje reagirati

KBC Rijeka, ilustracija

 Matija Djanješić/Cropix

Ravnateljstvo riječkog KBC-a priopćilo je u ponedjeljak da nije bilo zakonske alternative otkazivanju ugovora o radu trima djelatnicama te bolnice, a suglasnost na otkaze i podršku Upravi dali su Nezavisni sindikat medicinskih sestara i Hrvatski liječnički sindikat.

Iz Ravnateljstva su reagirali na konferenciju za novinare otpuštenih djelatnica Klinike za radioterapiju i onkologiju, koje su ustvrdile da je sve što im se stavlja na teret "konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima".

U priopćenju tvrde da su u tom slučaju nepobitni brojni materijalni dokazi koji su komisijski uredno dokumentirani, popisani i fotografirani, kao i medicinska i financijska dokumentacija, te su sastavni dio prijave podnesene nadležnim institucijama.

Ističu kako je predmet proslijeđen na daljnje postupanje pravosudnim tijelima, koja su sada jedina nadležna za davanje relevantnih podataka.

"Prema karakteru utvrđenog, nije bilo zakonske alternative otkazivanju ugovora o radu trima djelatnicama. U skladu s utvrđenim, suglasnost na otkaze ugovora o radu i punu podršku Upravi KBC Rijeka na odlučnim potezima uvođenja reda dali su Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske te Hrvatski liječnički sindikat".

Iz Ravnateljstva riječke bolnice dodaju da na napise o tim temama ne namjeravaju dalje reagirati, osim u krajnjoj nuždi, nego će napore ulagati u reorganizaciju i unapređenje rada.

Bivša predstojnica klinike Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Klinike Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković dobile su otkaz zbog višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, tj. neadekvatno skladištenih i skrivenih lijekova citostatika u podrumskim prostorijama.

Otpuštena predstojnica: Lijekovi nisu predviđeni za ponovno korištenje

Ingrid Belac Lovasić je u ponedjeljak na konferenciji za novinare rekla da je sve što im se stavlja na teret konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima.

Naglasila je da iza te ružne podvale stoje tri osobe: predsjednik Upravnog vijeća Željko Plazonić, ravnatelj bolnice Alen Ružić i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Renata Dobrila-Dintinjana.

Smatra da je promašena teza da je pronalaskom viška lijekova počinjena šteta za bolnicu jer ti lijekovi nisu predviđeni za ponovno korištenje i propisivanje drugim bolesnicima.

Uz to, u KBC-u Rijeka ne postoji protokol po kojem se rukuje s tako nastalim viškom skupih tableta, pa se to na klinikama rješava prema nahođenju i mogućnostima, kazala je.

Tri djelatnice riječke bolnice kojima je uručen izvanredni otkaz u ponedjeljak je na konferenciji za novinare poduprlo više desetaka pacijenata, kao i predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 13:17