ODLAZAK STRUČNJAKA

Iz Milinovićeve bolnice otišla su dva ugledna radiologa, pa sada i Gospićani čekaju na magnetsku

GOSPIĆ - U Općoj bolnici Gospić, koju je prije odlaska u Zagreb vodio ministar Darko Milinović, više se ne može obaviti pregled magnetskom rezonancom bez čekanja, kako je to do sada bio slučaj, nego se na red može doći za otprilike mjesec dana.

Neslužbeno doznajemo da razlog tome nisu popunjene liste čekanja već odlazak dvojice liječnika radiologa, dr. Petra Baričevića i dr. Denisa Zvonarića, koji su iz “osobnih razloga” napustili Odjel radiologije na kojemu su radili na novom aparatu za magnetsku rezonancu.

Ministrov pritisak

Po bolnici se priča da su cijenjeni liječnici, obojica Riječani, odlučili napustiti bolnicu zbog prebukirane satnice i pritisaka od strane samog ministra Milinovića. Ravnateljica bolnice dr. Marija Vrkljan-Ilijevski informaciju je nazvala “glupošću koju najradije ne bi komentirala”.

- Kolege su kod nas dobile specijalizaciju. Dr. Baričević je odradio svoju obvezu rada od osam godina nakon te specijalizacije, a dr. Zvonarić je imao odraditi još nekoliko godina, ali smo se s njim sporazumjeli i on će nas materijalno obeštetiti jer nam je po ugovoru to dužan. I dalje s njima mislimo surađivati kao s vanjskim suradnicima - rekla je ravnateljica Vrkljan-Ilijevski. Dodala je da su oba liječnika vrhunski stručnjaci i vrsni ljudi te da su jednostavno željeli nastaviti živjeti u Rijeci. Slično objašnjenje ponudio je i dr. Baričević.

- Nema govora ni o kakvu sukobu. Odradio sam 12 godina u Gospiću, sada sam se zaželio kuće i vratio se doma - kratko je komentirao dr. Baričević.

Pacijenti ne bi trebali osjetiti naprasni odlazak dvojice radiologa, a ravnateljica je uvjerena da će gospićka bolnica i dalje ostati jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se MR može obaviti i vikendom.

‘Gužva nam je’

- Raspisat ću natječaj za nove liječnike - rekla je ravnateljica Vrkljan-Ilijevski.

Da će se u idućem razdoblju u Gospiću pregled ipak čekati otkrili smo u kratkom razgovoru s osobljem kojemu smo se predstavili kao pacijent iz Zagreba.

Bolnica: Što imate raditi?

JL: Imam problema s leđima.

Bolnica: Znači, trebali biste napraviti magnet kralježnice. U desetom mjesecu tek.

JL: U desetom mjesecu? Koji datum?

Bolnica: 9. 10.

JL: Nema šanse ranije? Imate gužvu?

Bolnica: Da, da, da.

Rade 38 dana više od drugih

MR uređaj vrijedan 13 milijuna kuna gospićka bolnica dobila je prošle godine uz blagoslov don Anđelka Kaćunka.

- Više od tisuću pacijenata godišnje moralo je ići u Zagreb, Rijeku, Zadar ili Karlovac obavljati MR preglede, što je tamo stvaralo dodatne gužve i trošak od oko milijun kuna - rekao je tada Milinović.

Statistika kaže da liječnici u gospićkoj bolnici godišnje odrade 241 dan, čak 38 dana više od svojih kolega iz drugih bolnica. Oni su zbog nedostatka liječničkog kadra vremenski više angažirani od drugih liječnika, pa su zato i plaćeniji, iako u svom radnom vremenu obrade manje pacijenata od svojih kolega u drugim bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:39