UOČI SJEDNICE VLADE U SPLITU

'Iz Ministarstva me uvjeravaju da će Čiovski most biti dovršen tijekom srpnja... Jako nam je bitna nova multimodalna platforma splitske aglomeracije'

 
 HANZA MEDIA

Premijer Andrej Plenković u razgovoru za Radio Dalmaciju, uoči sutrašnje sjednice Vlade u Splitu, najavio je kako će ukupna vrijednost sutrašnjih ugovora i zaključaka biti oko 2 milijarde kuna. Otkrio je kako ga uvjeravaju iz nadležnog Ministarstva prometa da će Čiovski most biti dovršen tijekom srpnja ove godine.

Jačanje prometne infrastrukture premijer je istaknuo kao ključni problem u Splitu i županiji. Izdvojio je prijedloge za pokretanje uvrštavanja projekata u strateške projekte na državnoj razini, a to su novi ulaz u Split, čvor Vučevica, zatim tunel Kozjak na kojem se jako puno trude i župan i gradonačelnik, čvor na Državnu cestu 8 do Trajektne luke Split.

- Ono što je izrazito bitno da se rastereti u ljetnim mjesecima grad i okolica Splita, to je nova multimodalna platforma splitske aglomeracije Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš koja će totalno promijeniti ozračje u ljetnim mjesecima i u konačnici projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split sa trajektnom lukom Split i na taj način sa zračnom lukom Split te izgradnju intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split Kopilica - kazao je premijer.

Tu su i prometni projekti koji se odnose na cijelu županiju.

- Bitan je i projekt rekonstrukcije ceste na Braču od Supetra preko Pučišća, Povlja do Sumartina. Zatim projekt rekonstrukcije dogradnje čvora Dugopolje na autocesti Zagreb-Split. Riješit ćemo i istočno križanje na izlazu iz Makarske - najavio je premijer.

Premijer Plenković najavio je i skoro imenovanje radne skupine za analizu dovršetka Spaladium centra.

- Znamo da ta predivna dvorana stoji bez izgrađenog poslovnog dijela i mislim da će u kvalitetnom dijalogu grada i hrvatske Vlade u predstojećem razdoblju biti riješen i taj problem - zaključio je Plenković.

Plenković: Preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima važne su i relavantne

Premijer Andrej Plenković u četvrtak nije želio komentirati nedavnu oslobađajuću presudu pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu zbog uzvika 'Za dom spremni', no ustvrdio je da su preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima itekako važne i relavantne.

Na novinarsko pitanje hoće li se nakon presude odbaciti preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima te kako će se ujednačiti sudska praksa u vezi spornog pozdrava Plenković je rekao da su preporuke vijeća itekako važne i relevantne.

'Ministarstva su dobila određeni rok da se o njima očituju. Kada se očituju, vidjet ćemo kako i na koji način bolje regulirati postojeće zakonske okvire', kazao je premijer nakon Svečane sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima preporučilo je u ožujku sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav 'Za dom spremni', koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. S druge strane crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su ti simboli bili dvoznačni.

Pjevač Marko Perković Thompson nepravomoćno je u srijedu na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvođenja pjesme 'Bojna Čavoglave' na proslavi obljetnice Oluje lani u Slunju uzviknuo poklič 'Za dom spremni' jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:30