NITKO NE POPUŠTA

IZ MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA PORUČUJU 'Sindikatima je sve udovoljeno, ostajemo pri tome da im se dani u štrajku neće platiti'

 
Štrajk u školama
 CROPIX

Prijetnje Vlade da nastavnicima i učiteljima neće plaćati dane štrajka od 15. studenoga, nakon što su odbili još jednu njihovu ponudu o povećanju osnovice za 6,12 posto, u tri puta u idućoj godini, i to dva posto dodatka na plaću od 1. srpnja 2020., sindikati u obrazovanju nisu previše ozbiljno shvatili.

Nakon što je u ponedjeljak navečer postalo službeno da sindikati kreću u frontalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, sugovornik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava rekao nam je kako Vlada ostaje pri već komuniciranim stavovima, da je sindikatima sve udovoljeno te im se neće platiti dani u štrajku nakon 15. studenoga, kada su odbili još jednu ponudu Vlade.

- Zahtjevi sindikata uvaženi su kroz povećanje osnovice od 6,12 posto u idućoj godini, i dodatnih dva posto od 1. srpnja ako ne bude donesen novi model koeficijenata plaća u javnim službama. Time je Vlada stava da je udovoljeno zahtjevima sindikata te kako nema elemenata koji bi opravdali da se plati štrajk nakon 15. studenoga - poručuju iz Ministarstva rada.

Dodaju i kako još jednom pozivaju učitelje i nastavnike da preispitaju svoju odluku o štrajku.

- Vrijeme je da djecu i učenike stavimo u prvi plan, a ne da inzistiramo na nerealnim zahtjevima koji nemaju financijsko uporište u kontekstu održivog proračuna i nezaduživanja - rekao je u ponedjeljak navečer naš sugovornik iz Ministarstva rada.

Na naše pitanje razmišlja li možda sada Vlada i o sudskoj zabrani štrajka i uvođenju radne obveze, odgovara kako se ne razmišlja ni o čemu represivnom, nego pozivaju da se preispitaju nerealne želje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je tek da će se o novoj sindikalnoj prijetnji izjasniti tek nakon njihove konferencije za medije u utorak, a iz Banskih dvora ponovili su nam kako Vlada neće odstupati od svog stava.

U utorak će, dakle, biti 27. dan u štrajku. Ali ovaj put sindikati mijenjaju taktiku i planiraju štrajkati u cijeloj Hrvatskoj. To, praktički, znači paralizu cijelog obrazovnog sustava. Ako Vlada ne plati dane provedene u štrajku od 15. studenoga, svaki će nastavnik dnevno ostati bez 315 kuna.

A jasno je da sada, nakon političkog dogovora HDZ-a i HNS-a, svi u Vladi djeluju sinkronizirano. Tako je ministrica Divjak, koja je ranije bila na strani sindikata, prošli tjedan rekla kako je došlo vrijeme da se učenicima da prednost.

- Dugo je bila situacija da su pravo na štrajk i pravo na obrazovanje bila dva ravnopravna prava, no mislim kako je došlo vrijeme da učenicima damo prednost - rekla je nedavno Divjak.

U stožerima troje vodećih predsjedničkih kandidata (Grabar-Kitarović, Milanović, Škoro) nisu htjeli u ponedjeljak navečer komentirati najavljeni frontalni štrajk, iako će to očito postati i tema u kampanji ako se i dalje nastavi. Najavljuju da će svoj stav reći danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:45