MULTINACIONALNE SNAGE

IZ MORH-a NAJAVILI NIZ MEĐUNARODNIH VOJNIH VJEŽBI U SVIBNJU I LIPNJU U Hrvatsku stiže 4.500 pripadnika savezničkih vojski, 60 aviona, 30 helikoptera

Prizor s vježbe Immediate Response 15
 Bruno Konjević / CROPIX

Na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja 2019. planirano je održavanje nekoliko međunarodnih vojnih vježbi - Immediate Response 19, Astral Knight 19 i Swift Response 19 u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama, priopćili su u srijedu iz MORH-a.

Vježbama će se zapovijedati iz američkog Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu iz Wiesbadena u Njemačkoj, koje je u ulozi Zapovjedništva koalicijskih snaga.

U ovim međunarodnim vojnim vježbama na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja 2019. će uz oko 750 pripadnika Hrvatske vojske, ukupno sudjelovati oko 4500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja te oko 60 različitih zrakoplova, preko 30 helikoptera i oko 800 vozila.

Immediate Response 19

Prva će započeti vježba Immediate Response 19, vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10 obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Vježba Immediate Response 19 provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu „E. Kvaternik“ Slunj te u vojarni „Josip Jović“ u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u 2019. godini, a od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i domaćini vježbe. U vježbi će sudjelovati 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske. Tako će uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, OS RH sudjelovati sa dodatno 15-tak pripadnika OS RH na različitim lokacijama izvan teritorija RH, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

Astral Knight 19

Vježba „Astral Knight 19“ je vježba Američkih Zračnih Snaga u Europi (USAFE) koja će se održati u vremenskom periodu od 3. do 6. lipnja 2019. godine u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Ukupno će u navedenom zračnom prostoru svakodnevno u vježbi sudjelovati oko 50 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske. Hrvatska vojska pruža potporu kao zemlja domaćin, a u vježbi sudjeluje snagama dva aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom provedbe aktivnosti u zračnom prostoru, koristi će se i vojarna u Puli, gdje će privremeno biti smještena razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja iz sastava 606. ACS („Air Control Squadron“) koja će davati dodatnu potporu u radarskoj slici za potrebe kontrole i nadzora samog područja provođenja vježbe.

Swift Response 19

Swift Response 19 je vježba američkih snaga u Europi, koja se provodi u cilju uvježbavanja američkih zračnih snaga.

Provest će se tijekom lipnja 2019. na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:12