USKOK OPET U PODRAVINI

Iz najbogatije općine izvukli više od pet i pol milijuna kuna

Ivana Kolara i dvojicu iz tvrtke Jata sumnjiči se da su krivotvorili fakture te izvedene radove naplaćivali i tri puta

KOPRIVNICA - Član Predsjedništva HSS-a Ivan Kolar uhićen je u svojoj kući u Molvama kod Đurđevca, u uskočko-policijskoj akciji zbog sumnje da je nezakonitim radnjama oštetio Općinu Molve za gotovo šest milijuna kuna.

- Odveli su ga... Policija je u našoj kući od 6 ujutro. Molim vas, nemojte me ništa pitati - sva u suzama potvrdila nam je Kolarova supruga na kućnom pragu.

Gradnja društvenog doma

Prema neslužbenim informacijama, Kolar je uhićen zbog sumnje da je kao načelnik općine u suradnji s čelnim ljudima bjelovarske građevinske tvrtke Jata, Anđelkom Tošem i Željkom Radićem, oštetio općinski proračun za više od 5,5 milijuna kuna koji su neopravdano završili na računu tvrtke Jata. Ta je tvrtka gradila društveni dom u Molvama za 12 milijuna kuna, a istražitelji sumnjaju da su neki radovi naplaćeni i po tri puta.

Financirao i nogometni klub

Ovih su dana otkrivene dvije fakture za dio radova s istim brojem i datumom, ali različitim iznosima: jedna na 400.000 kuna, a druga, očito lažirana, na 1,4 milijuna kuna. Neki članovi Općinskog vijeća Molva sumnjaju da su mnogi dokumenti krivotvoreni, a neke cesije višestruko naplaćivane. Od deset mjenica koje je Općina izdala bjelovarskoj Jati, tvrde izvori iz općinskih vlasti, barem tri su dvaput naplaćene.

Molve su jedna od najbogatijih općina u Hrvatskoj jer leže na najvećim domaćim plinskim poljima pa od Ine godišnje dobiju oko 15 milijuna kuna rente. Tim je novcem Kolar gradio infrastrukturu - vrtiće, zgrade, vodovod, stadion, ulice i trgove - ali i financirao mjesni nogometni klub koji igra u 4. ligi.

Kolar i suosumnjičeni dvojac iz Jate, vlasnik Anđelko Toš i direktor Željko Radić, poslijepodne su privedeni na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Zagrebu. Svi su ostali u pritvoru, a danas se očekuje odluka suca istrage o daljnjem istražnom zatvoru.

Policija u općini

Molvarski načelnik Stjepan Fosić (HDZ), koji je na lanjskim izborima, i to nakon 12 godina, uspio skinuti s trona HSS-ovca Kolara, potvrdio je da je policija bila i u sjedištu općine.

Cijeli je problem izbio kad je Toševo carstvo upalo u poslovne nevolje pa je Jata cesijama prebacivala svoja potraživanja drugim tvrtkama: Crobenzu, Ini i Croatia banci. Unatoč poslovnim problemima, bjelovarski poduzetnik i dalje posluje. (M. Murković, R. Mihaljević / Podravski list, Ž. Petrušić)

Od danas više nije savjetnik Čobankovića

Kolar je sve do jučer bio i savjetnik ministra poljoprivrede. Savjetničko mjesto u Ministarstvu pripalo mu je u mandatu njegova stranačkog kolege Božidara Pankretića, a sadašnji ministar Petar Čobanković ga je naslijedio. No jučer, nakon što je stigla vijest da je uhićen, kažu nam u Ministarstvu poljoprivrede, Kolar je razriješen dužnosti savjetnika. Nekoliko godina bio je na čelu Hrvatskog seljačkog saveza, osnovanog početkom 1999. godine. Tu seljačku udrugu Kolar je vodio sredinom 1999. u vrijeme najvećih seljačkih prosvjeda. Iako je u Predsjedništvu HSS-a, Kolar nije u dobrim odnosima sa stranačkim šefom Friščićem. (S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:14