OPAK SMRAD

Iz odlagališta Kaštjun širi se smrad, mještani prijete prosvjedima: ‘Isto je kao i lani‘

Mještani se pitaju koji je sada razlog smrada kada je turista upola manje nego lani
ilustracija
 Goran Šebelić/Cropix

Već dva - tri tjedna ponovno se širi nesnosni smrad iz Kaštijuna, istarskog županijskog centra za gospodarenje otpadom između Pule i Medulina. I dok se lani u to isto vrijeme taj smrad, koji je izazvao prosvjede i ogorčenje mještana iz okolice, opravdao velikom količinom otpada zbog turističke sezone, mještani se okolnih mjesta pitaju koji je sada razlog smrada kada je turista upola manje nego lani, a najmanje ih je iz velikih hotelskih sustava čiji je navodno otpad predstavljao najveći problem.

- Smrad je istog intenziteta kao lani, samo nije u kontinuitetu. Ako bude ponovno u kontinuitetu pet-šest dana, spremni smo na prosvjed jer očito turizam nije glavni krivac za to kao što su nam lani govorili, veli nam mještanin obližnjeg Vinkurana Mario Rosanda, član građanske inicijative Čist zrak-duga ljubav koja se bori s Kaštijunom zbog neugodnih mirisa tijekom cijelog ljeta. Veli da su tražili civilni nadzor nad Kaštijunom, ali da za to Istarska županija nije pokazala pravi i iskreni interes. Ipak, u Nadzornom odboru Kaštijuna je jedan član njihove inicijative – Bojan Blagonić koji veli da je dobio pojašnjenje kako se smrad širi zbog radova na postrojenju.

- U tijeku su određene investicije i kako mi je rečeno, kada budu dovršene, nestat će i smrad. Ne znam što će inicijativa građana nakon svega odlučiti, hoće li se ići u prosvjede ili ne. Vidjet ćemo što će nam ovi radovi donijeti, kazao je Blagonić.
S druge strane iz Kaštijuna reagiraju na očito nezadovoljstvo građana priopćenjem u kojem vele da su neugodni mirisi, koji su se povremeno osjetili proteklih dana, povezani upravo s radovima na postrojenju, odnosno činjenicom da sustav ventilacije u glavnom pogonu povremeno nije u potpunoj funkciji.

- ŽCGO Kaštijun početkom ožujka započelo se na realizaciji najavljenih aktivnosti poboljšanja procesa rada na bioreaktorskoj plohi te s pripremnim radovima na rekonstrukciji postrojenja za mehaničko - biološku obradu otpada. Tijekom travnja, a prema novom Planu rada bioreaktorske plohe, završen je prvi dio poboljšanja u procesu rada prekrivanjem biorekatorske plohe. Druga faza aktivnosti obuhvatit će radove na otplinjavanju sustava i puštanje u rad visokotemperaturne baklje. U završnoj fazi je priprema potrebne dokumentacije te po završetku iste krenut će se u realizaciju navedenih radova, navode u priopćenju.

Dodaju da je na postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada završena prva faza radova kojom su obuhvaćeni građevinski radovi te strojarski i elektro radovi, no da su zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom radovi obustavljeni na mjesec dana, te se kontinuirano uz redovan rad i obradu otpada, ulažu dodatni napori kako bi se u što skorijem roku mogao preprogramirati centralni upravljački sustav (SCADA) i krenuti u probni rad.

- Tvrtka Kaštijun d.o.o. je za cijelo ovo razdoblje osigurala neometano funkcioniranje sustava gospodarenja miješanim komunalnim otpadom Istarske županije, a u naredna dva tjedna zbog izvođenja završnih radova, obrada otpada vršit će se u noćnoj smjeni kako bi se korisnicima mogla usluga pružati neometano. Slijedom navedenog, tijekom ovog perioda kada se vrše radovi na sustavu ventilacije i tijekom probnog rada novog dijela sustava, moguće su kratkotrajne pojave neugodnih mirisa iz postrojenja mehaničko-biološke obrade otpada te molimo sugrađane, a naročito one koji žive u neposrednoj blizini za razumijevanje, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:38