JOŠ NIJE GOTOVO

Iz Slovenije stiže novo nevrijeme: Pogledajte kartu kako se približava Hrvatskoj!

Na službenim stranicama DHMZ-a i dalje je za dio Hrvatske upaljen crveni meteoalarm

Iz Slovenije stiže novo nevrijeme

 Rainalarm/

Nakon što je zagrebačko i karlovačko područje, a onda i Slavoniju poharalo strašno nevrijeme, na stranici rain-alarm.com vidi se novo područje nestabilnog zraka koje se kreće iz smjera Slovenije prema Hrvatskoj.

Poslijepodne su nad sjevernom Italijom nastale nove olujne atmosferske fronte koje su se premjestile prema Sloveniji. Kako javlja 24ur, tijekom večeri će u mnogim mjestima u Sloveniji ponovno biti nevremena.

Snažne olujne ćelije brzo su se kasnije poslijepodne približavale Sloveniji. Oko 19 sati najprije su zahvatili sjevernu Primorsku, a potom su krenule s premještanjem preko središnje Slovenije. Ponovno su, kako se navodi, mogući jaki udari vjetra, pljuskovi i tuča. Vjerojatnost za pojavu lokalnih nevremena nešto je manja na sjeveroistoku zemlje.

Nevrijeme će, osobito na jugu Slovenije, potrajati do duboko u noć. Bez olujnog nevremena neće proći ni u srijedu tijekom dana, prenosi 24ur Meteoinfo Slovenija.

Kako javlja Delo, prve olujne ćelije stigle su do zapadne i središnje Slovenije, a preko Slovenije će se premještati do 22 sata, prenosi list Agenciju za okoliš Republike Slovenije, koja je upozorenje za večernje nevrijeme spustila na narančasto za središnje i južne dijelove zemlje, dok je sjever označen žutom bojom, a pojedini dijelovi su bez upozorenja.

Dežurni prognostičar DHMZ-a rekao je za Jutarnji list da je nakon snažnog grmljavinskog nevremena koje je danas zahvatilo Zagreb i središnju Hrvatsku, atmosfera i dalje nestabilna pa će i u noći mjestimice biti kiše, mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a postoji i mala mogućnost za nevrijeme.

- No, ne očekujemo događaj takvog intenziteta i prostorne učestalosti kao danas kad je veliki konvektivni sustav u liniji dugoj 200-tinjak kilometara zahvatio središnju Hrvatsku i Zagreb, premještajući se brzinom od oko 70 kilometara na sat prema istoku. Pri tome je puhao vjetar olujnih pa i orkanskih udara, brzine između 90 i 110 kilometara na sat, a u desetak minuta palo je između 20 i 35 litara kiše i mjestimice je bilo tuče. Nije riječ o tornadu kako se pisalo, nego jakom grmljavinskom nevremenu ili mezoskalnom konvektivnom sustavu

I Krunoslav Mikec iz DHMZ-a rekao je za HRT kako nas i u idućim satima i danima očekuje nestabilno vrijeme.

- Već sad se na radarskim odrazima može vidjeti kako ima nestabilnosti koje bi se ponovno od sjevera Italije, preko Slovenije mogle približiti našim krajevima već večeras kasno navečer, pri čemu energije za ovakvo nešto ipak ne bi trebalo biti. Lokalno će biti mjestimično tuče, olujnoga vjetra.

Upozorenje na novu oluju je na Twitteru objavila i Civilna zaštita.

Na službenim stranicama DHMZ-a i dalje je za dio Hrvatske upaljen crveni meteoalarm. Prenose i prognozu DHMZ-a.

- Vremenska prognoza DHMZ-a za Zagrebačku regiju - od 19.7.2023. u 21:00 sati do 20.7.2023. u 24 sati: Prema sredini noći posvuda jače naoblačenje uz mogućnost za povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Postoji mogućnost za grmljavinsko nevrijeme.

image

Crveni meteoalarm

Dhmz/

Tri žrtve nevremena

U velikom nevremenu koje je oko 16 sati pogodilo Zagreb poginula su dva muškarca, a više je ozlijeđenih osoba, potvrdila je Hini Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

"Imamo dvije muške osobe koje su umrle uslijed pada stabala. Imale su višestruke ozlijede glave", rekla je Hitrova.

Jedna osoba poginula je i u Cerničkoj Šagovini, nedaleko od Nove Gradiške. Stradao je 40-godišnji muškarac, na čiji je kombi palo stablo koje je iščupala oluja. Informaciju o smrti potvrdili su nam i u PU brodsko-posavskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:57