SCHENGENSKI PROSTOR

Iz Slovenije stižu napadi na Hrvatsku zbog migranata, Vlada prelomila: ‘Ne, nećemo uvesti nadzor‘

- Ja snažno želim i mislim da je Hrvatska učinila sve da smanji broj migracija, kaže slovenski državni tajnik

Ilustrativna fotografija

 Ivana Nobilo/Cropix

"Slovenska vlada u ovom trenutku ne razmišlja o uvođenju nadzora graničnih prijelaza s Hrvatskom, iako schengenski pravilnik to omogućuje", kazao je danas u Bruxellesu državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Marko Štucin.

"Ja snažno želim i mislim da je Hrvatska učinila sve da smanji broj migracija", naglasio je Štucin prije današnjeg sastanka europskih ministar unutarnjih poslova na temu ilegalnih migracija.

Ova izjava slovenskog državnog tajnika dolazi dan nakon što je slovenska policija objavila da je do kraja kolovoza na granici s Hrvatskom registrirala 36.137 ilegalnih prelazaka granice. U istom razdoblju prošle godine takvih prelazaka granice bilo je 13.601.

Nakon dramatičnog priljeva ilegalnih migranata iz Hrvatske u Sloveniju, u toj su zemlji krenule žestoke kritike prema Hrvatskoj da nakon ulaska u schengenski sustav loše nadzire vanjsku granicu Europske unije.

Najkritičnija situacija je na prostoru Brežica gdje je ove godine u Sloveniju ilegalno pokušalo ući više od 30 tisuća migranata. Prošlog tjedna to područje posjetio je i slovenski ministar unutarnjih poslova te je najavio veći angažman policije. Potom je nazvao i hrvatskog kolegu, ministra Davora Božinovića, te mu ponudio dodatnu pomoć slovenske policije u zajedničkom nadzoru granice.

Zbog ovako velikog povećanja ilegalnih migranata na slovensko - hrvatskoj granici postojala je mogućnost da Slovenija suspendira schengenski sustav na granici sa Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:24