NASTAVAK SAGE

Iz Svetog Duha sada poslali prepisku između Uprave i Patologije, situacija je sve ozbiljnija

U elektroničkoj pošti, danas poslanoj, od strane ravnateljice Ana-Marije Šimundić, nalaze se dvije prepiske.

Ana-Marija Šimundić

 

 Marko Todorov/Cropix

Nakon što je Jutarnji list jučer objavio dopis smijenjenog šefa Patologije KB Sveti Duh, Fabijana Kneževića, koji je poslao još u srpnju prošle godine Upravi bolnice, i u kojem moli za pomoć jer im se događa da nemaju mjesta u rashladnim uređajima, zbog čega pokojnici ponekad budu na podu mrtvačnice, danas su iz Uprave odgovorili mailom u kojem šalju prepisku na relaciji Uprava - Patologija.

Tako se nastavlja saga bolnice ‘slučaj‘, koja mjesecima puni medijski prostor.

Naime, riječ je o snimci na kojoj se vidi da pokojnici u vrećama nisu u rashladnim uređajima već ih je dio na stolovima, a nekolicina na podu, što je izazvalo zgražanje javnosti. No, iako se to, očito, godinama događa, u fokusu Uprave i javnosti se našlo tek nakon objava snimki u medijima.

Tek tada nastaje strka, koja je jučer rezultirala izvanrednim otkazima za šefa Fabijana Kneževića i pomoćnog obducenta Ivana Merzaka.

U elektroničkoj pošti, danas poslanoj, od strane ravnateljice Ana-Marije Šimundić, nalaze se dvije prepiske.

image

Ulaz u hitni prijem

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Jedna se odnosi na očitovanje o samom slučaju, gdje Knežević odgovara na pitanja. Tako zaključuje da je snimka, prema njegovom mišljenju, zbilja nastala u prostoru mrtvačnice Sv. Duh, ali da ne zna i ne može znati tko je istu napravio. Osim što je siguran da je snimka autentična, ali ne zna kada je napravljena i smatra da se to, prema broju preminulih, nije dogodilo u travnju, za kada se sumnja da je snimka nastala.

- U 4. mjesecu niti jedan dan nije bilo 11 preminulih osoba koje leže izvan rashladnih uređaja, a da bih nešto poduzeo u vezi navedenoga bi me trebali obavijestiti pomoćnici obducenta i službeni mrtvozornici. Budući da me kao predstojnika Zavoda nitko nije obavijestio o povećanom broju umrlih te nemam o tome nikakvu spoznaju, nisam niti mogao obavijestiti Ured ravnateljice - govori Knežević u obrazloženju i zaključuje da se i on ali i svi drugi djelatnici pridržavaju Pravilnika o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije.

Druga prepiska od 5. svibnja, odnosi se općenito na mjesta u rashladnim uređajima u kojem Knežević odgovara da se za njegovog mandata, pa tako i u mandatu ravnateljice Ana-Marije Šimundić povremeno događalo da u rashladnim uređajima nije bilo dovoljno mjesta. Navodi da je to zbog toga što su dva mjesta u rashladnim uređajima bila zauzeta leševima stranih državljana, o čemu ja obavještavao ravnateljicu, a ona je o istom obavještavala Ministarstvo zdravlja RH, Ministarstvo vanjskih poslova, sanitarnu inspekciju i Grad Zagreb.

- Prošli tjedan, nakon što je dva puta bila sanitarna državna inspektorica, leševi tih dvaju stranih državljana 28 .travnja su konačno odvezeni sa Zavoda za patologiju - navodi Knežević.

Inače, cijeli slučaj bolnica je proslijedila DORH-u.

U svakom slučaju, iz svega je evidentno da u bolnici vlada netrpeljivost i da je situacija prilično ozbiljna.

S obzirom na dokumente koji nam dolaze, očito je da jedna strana želi diskreditirati drugu i obrnuto.

Osim slučaja s preminulima, bolnica još mora odgovoriti na pitanje oko preminulih u čekaonici OHBP-a.

Naime, dvije osobe su preminule u hodniku, a da pri tome nitko od osoblja nije to primijetio. Jednog pokojnika pronašao je vozač saniteta, dok je drugog pronašla kćer, mrtvog pored caffe aparata, sljedećeg jutra.

Obitelj će tužiti bolnicu, jer je prema dostupnim informacijama uzrok smrti bio gušenje sadržajem iz želuca. Uz to imao je i kronični čir na želucu i kronični gastritis, a na dokumentu stoji i plućna embolija.

I inspekcija Ministarstva zdravstva i obitelj zatražili su snimke nadzornih kamera kako bi se razriješio slučaj, ali ga nisu dobili. I za ovaj slučaj prijava je otišla u DORH.

Inače, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević jučer je pružio punu podršku ravnateljici bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01