PRIGOVORI NA IZBORE

Iz tabora Zlatka Komadine prijavili dvije velike nepravilnosti

 Neja Markičević / EPH

Iz izbornog stožera Zlatka Komadine upućena su Središnjoj izbornoj komisiji dva prigovora o radu biračkih odbora koji su se ogriješili o izborna pravila. Riječ je o Gradskoj organizhaciji SDP-a Grada Šibenika gdje je na biračkom mjestu prije 9 sati, dakle prije otvaranja biračkog mjesta, i prije nego su članovi biračkog odbora došli, zatečen glasački listić i popis birača na kojemu je bilo zaokruženo ime jednog SDP-ovca.

Time je, kažu u Komadininu stožeru, došlo do ozbiljne povrede izbornih pravila jer je biraču omogućeno glasovanje izvan radnog vremena biračkog odbora i bez nadzora članova biračkog odbora. Istovremeno je, kažu, povrijeđeno pravo birača čije je ime na popisu birača zaokruženo na tajnost glasovanja, a u konačnici uopće nije moguće utvrditi je li sporni glasački listić ispunio upravo on, čime je ozbiljno povrijeđeno načelo stroge osobnosti biračkog prava.

Drugi prigovor odnosi na na birački odbor Žakanje gdje je radno vrijeme biračkog odbora bilo od 15 do 18 sati, no birački odbor je samoinicijativno počeo i završio s radom ranije, bez da je o toj izmeni ikoga obavijestio. Jedan je član SDP-a došao u 15 sati na biračko mjesto, ali tamo nije bilo nikog, a vrata su bila zaključana. Nazvao je predsjednika biračkog odbora, koji mu je rekao da su već završili. Ipak je naknadno, u 15.30 došao s glasačkom kutijom u kojoj je već bilo 15 listića i bez prisustva ostalih članova biračkog odbora mu omogućio glasanje. Time su također, kažu u Komadininu stožeru, ozbiljno povrijeđena izborna pravila.

O kršenju predizborne šutnje o kojoj se govorilo tijekom subote iz Komadinina stožera nisu imali nikakvih primjedbi, niti su ih slali Središnjoj izbornoj komisiji. Njen predsjendik Vedran Lendić je kazao da nema niakakvih ozbiljnijih problema u provedbi izbora za predsjendika SDP-a, a pritužbe će razmotriti Središnja izborna komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41