NA SNIŽENJU

IZ TREĆEG POKUŠAJA PRODANA BIVŠA MESIĆEVA REZIDENCIJA NA ŠALATI Ministarstvo moralo za milijun kuna sniziti cijenu, kupac je nepoznat...

 
 Darko Tomaš, Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ministarstvo državne imovine iz trećeg pokušaja prodalo je vilu u kojoj je svojedobno bio ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, doznaje RTL.

Vila u Grškovićevoj ulici u Zagrebu već dvaput je išla na bubanj, ali zainteresiranih kupaca nije bilo, možda i zbog cijene od 6,2 milijuna kuna...

Međutim, ministarstvo je kod trećeg natječaja spustilo cijenu za milijun kuna i odjednom su se javila četiri kupca. Na kraju se kuća prodala za 5,5 milijuna kuna, a ime kupca nije otkriveno.

Ukupna površina vile s pripadajućim vrtom i garažom iznosi 650, dok je stambeni dio veličine 350 četvornih metara. Izgrađena 1937., u odličnom je stanju jer je 2009., kada je tadašnja Vlada Jadranke Kosor odlučila dati ovu nekretninu na upravljanje Uredu bivšeg predsjednika Republike, obnovljena s oko 700.000 kuna, a cijelo to vrijeme godišnji proračun Ureda bio je oko 800.000 kuna, pa je i održavana. Rezidencija na Šalati sastoji se od četiri etaže: podruma, niskog prizemlja, visokog prizemlja i prvog kata, a u sklopu objekta je i garaža s jednim parkirnim mjestom.

Budući da vila nije bila prikladna za smještaj državnih institucija, ministar državne imovine Goran Marić odlučio ju je prodati.

RTL doznaje da je za kupnju ove vile bilo zainteresirano i nekoliko država kako bi ovdje smjestili svoja veleposlanstva, ali na kraju su odustali zbog malog broja parkirnih mjesta.

Stjepan Mesić ostao je bez ureda još 2016. nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića i Mosta odlučila ukinuti njegov ured, što je izglasala i tadašnja saborska većina.

Tadašnjoj Oreškovićevoj Vladi bila je sporna činjenica da je bivši predsjednik imao doživotno pravo na svoj ured, pa su to pravo korištenja ograničili na samo pet godina. Mesić se nije mirio s tom odlukom, državu je tužio Ustavnom sudu i odbijao se iseliti, ali nakon što je Ustavni sud odbio njegov zahtjev, bivši predsjednik je 'deložiran'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:26