RASKOL

IZ UDRUGE FRANAK IZBAČEN JEDAN OD NAJEKSPONIRANIJIH ČLANOVA 'Sve je uzeo političar Aleksić'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Denis Smajo, jedan od eksponiranijih članova Udruge Franak koji se godinama bori za obeštećenje dužnika u švicarcima, izbačen je u subotu iz UF na sjednici Skupštine koja je potvrdila da se privremena suspenzija donesena u kolovozu pretvori u trajnu.

Smajino izbacivanje podržao je 21 član, a desetero ih je bilo protiv. Tako je izborom novih članova Upravnog odbora podvučena crta na krizu koja je buknula ljetos kad je Smajo upozorio na financijsku netransparentnost udruge, nezakonito osnivanje odvjetničke mreže, kršenje odvjetničke etike.

Smajo je imenom i prezimenom kao odgovorne označio odvjetnika Srđana Kalebotu, člana udruge, ali ujedno i člana Nadzornog odbora stranke Snaga i Gorana Aleksića zato što javno reklamira odvjetnike i zlorabi svoj politički status saborskog zastupnika.

U kolovozu su dvoje prozvanih članova Nadzornog odbora, Maruška Matulović i Srđan Kalebota, donijeli odluku o suspenziji Smaje uz objašnjenje da je “djelovao protivno statutu i nanio štetu udruzi time što je istupio mimo njezina znanja”, a posebno su mu zamjerili što je odvjetnika Kalebotu prozvao za sukob interesa. Spornim su smatrali i to što se “samoinicijativno sastao s ministrom financija 23. srpnja”.

Zadar, 170115
Denis Smajo je koordinator Znanstveno-istrazivackog tima Udruge Franak.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Denis Smajo reći će kako ne zna ni sam je li razočaran ili sretan što je završila agonija koja traje već nekoliko mjeseci: “Nije mi pravo da, nakon šest godina volontiranja, organizaciju u koju sam uložio puno svog vremena preuzme političar Goran Aleksić i njegova stranke. Zapravo ne znam je li to bila Skupština Udruge Franak ili Snage.

Nisu mi dali pravo glasa, nisu usvojili moj zahtjev da se od glasanja izuzmu svi delegati koji imaju političkih ambicija ili ih zastupa u privatnim tužbama odvjetnik koji me privremeno suspendirao. Tako da nisam imao nikakve šanse. Dakle, presudio mi je financijski i politički interes pojedinaca iz udruge. Ostao mi je čisti obraz. Samo šteta što je jedna dobra udruga uništena zbog politike.

Ostajem i član Potrošača. Tamo imamo mogućnosti za borbu oko kolektivnih tužbi.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01