OTKRIVAMO

IZ VLADE IDU I KUŠČEVIĆ I HNS? U HDZ-u traje prebrojavanje na koga se mogu osloniti ako raskinu aktualnu koaliciju

 
Ivan Vrdoljak, Andrej Plenković i Lovro Kuščević
 Dmjan Tadić / Goran Mehkek / Hanza Media

Ministar uprave Lovro Kuščević odlazi iz Vlade, a zajedno s njim mogao bi i HNS - to su sve glasnija nagađanja u političkim krugovima uoči sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima koji se treba održati u utorak.

U HDZ-u govore kako premijer Andrej Plenković ima potporu u stranci upravo za takav scenarij.

- HNS se pokazao kao nekorektan partner. Pretjerali su i doveli nas u tešku poziciju, a da nije bilo njihova zahtjeva, Plenković bi se već sigurno riješio Kuščevića. Ne bi bilo u redu da sad Kuščević ode, a oni ostanu. Mislim da bi Plenković napravio pravi, hrabar potez kad bi se riješio i Lovre i HNS-a - kaže jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera smatra kako HDZ može i bez HNS-a održati većinu.

- Plenković ima dovoljno onih koji ga podupiru bilo otvoreno, bilo prikriveno. Većina njih Sabora vjerojatno više neće vidjeti i zato vjerujem da bi se ta većina, iako tanka, mogla održati - kaže naš sugovornik.

Pitanje većine

U redovima HDZ-ovih saveznika procjenjuju kako Plenković već prebrojava na koga može računati, prije svega u Klubu Milana Bandića.

- Ne bi me nimalo iznenadilo da se riješi HNS-a. On, kao što je i sam rekao, ne podnosi ultimatume i ucjene i teško mi je vjerovati da bi HNS mogao proći bez posljedica ako Kuščević ode iz Vlade. Sigurno će im se nekako osvetiti - kaže nam jedan član koalicije.

Dio HDZ-ovaca, međutim, smatra kako se Plenković neće odlučiti na izbacivanje HNS-a iz Vlade. Kažu kako bi time Plenković donio odluku o novim izborima.

- Plenković nema puno manevarskog prostora, već smo imali problema na glasovanjima. Bandić ne kontrolira dobar dio svog kluba. Što se tiče HNS-a, mislim da oni neće popustiti jer bi to za njih bila katastrofa, moraju sačuvati Matiju Posavca - rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Više nema čekanja

A u političkom kuloarima spominje se više scenarija kako bi se mogla rasplesti kriza oko Kuščevića i HNS-a. Jedna od varijanti je da Kuščević do utorka sam podnese ostavku. To bi odgovaralo HNS-u, ali i oporbi koja je podnijela zahtjev za njegovom smjenom, no tim scenarijem zasigurno se ne bi zadovoljio Andrej Plenković. Ispalo bi da je bio prisiljen ispuniti zahtjev svog malog koalicijskog partnera, a premijeru je to, tvrde mnogi, neprihvatljivo. Uostalom, Plenković je odugovlačio sa slučajem Kuščević upravo zato da bi izbjegao takav dojam.

Drugi je scenarij da se održi sjednica Vlade s temom glasovanja o Lovri Kuščeviću. Na toj sjednici Plenković bi stavio HNS-ovce pred zid - morali bi se očitovati jesu li za smjenu ili ne. Ako bi bili suzdržani ili se nekim slučajem ne bi pojavili na sjednici, diskreditirali bi sami sebe. Ako bi HNS ostao dosljedan u svom zahtjevu da Lovro Kuščević mora otići, mogli bi se naći u situaciji kao Most: da im Plenkovićeva tajnica pripremi razrješenja.

Od HNS-ovaca se u nedjelju nije moglo doznati ništa više od onog što su prije rekli. Poručili su samo kako ostaju pri svojoj odluci te da ne žele ništa komentirati do koalicijskog sastanka. Teško je povjerovati da u svoj plan nisu ukalkulirali i mogućnost da im se premijer zahvali na suradnji.

Opcija Bandić

Treći je scenarij da cijeli slučaj stigne na glasovanje u Sabor. U HDZ-u se, navodno, razmišlja o tome da se rasprava i glasovanje o opozivu prebaci na ponedjeljak u nadi da se oporba oslabi. Sabor bi s ljetnom sjednicom, prema planu, trebao završiti 13. srpnja, pa u HDZ-u kalkuliraju da bi se u ponedjeljak u sabornici moglo pojaviti puno manje zastupnika, a oporbi treba 76 ruku za opoziv.

Inače, 15. srpnja je i zadnji dan kad se Sabor, prije Ustavom propisane ljetne stanke, mora očitovati o aferi Kuščević jer bi se već 16. srpnja računao kao izvanredna sjednica. Oko tih termina već je bilo spora između HDZ-a i SDP-a.

Podsjetimo da je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin prošli tjedan prozivao vladajuće da žele opstruirati i odgoditi raspravu o Kuščeviću za jesen. Šef HDZ-ova kluba Branko Bačić tad je to demantirao i rekao da im to ne pada ni na kraj pameti te da imaju dovoljno vremena da se taj slučaj riješi do ljetne stanke.

U HDZ-u prevladava mišljenje kako bi ovo bio najlošiji scenarij za njih, ne samo zbog nepotrebnog odugovlačenja nego i zbog toga što bi oporba sigurno vrlo neugodno rešetala i nabrajala sve korupcijske i ostale afere koje su potresle Vladu i HDZ. To je nešto što će HDZ zasigurno nastojati izbjeći.

U HDZ-u kažu kako ne mogu sa sigurnošću predvidjeti na kakav će se potez njihov šef odlučiti. Neki problematičnim smatraju to što im je kao zamjena za HNS ostao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Ne znam što će Plenković napraviti, ali smatram da prebacivanje s jedne grane koja nije baš najzdravija na drugu koja je još nezdravija može izazvati samo dodatne probleme - rekao je jedan od naših sugovornika.

Krug oko Milana Bandića za sada šuti, a već prije su poručili kako ne žele nikakve fotelje. Vjerojatno će šutjeti do srijede kada se u zagrebačkoj Skupštini raspravlja o novom GUP-u, za što Bandić očekuje potporu HDZ-a.

Kuščević ponovno proziva: 'Ruše me projugoslaveni, lijevi aktivisti, feministice, soroševci'

Ministar uprave Lovro Kuščević obrušio se na Facebooku na tekst i sugovornike Jutarnjeg lista koji su novinarima opisali kako je počela rasprodaja općine Nerežišća. Ministar ih retorikom 90-ih nastoji diskvalificirati i optužuje ih da su dio urote koju protiv njega provode projugoslaveni, ljevičari, feministice, soroševci:

“... Računaju da sam na samrti pa kao lešinari otvaraju svoje kljunove. Danas je svoj ‘kljun’ otvorio prvi od njih. To je Srđan Dvornik. Dok je Domovina još bila u ratu i dok su se spremale najveće vojne operacije za oslobođenje okupiranih teritorija, Bljesak i Oluja, Dvornik je 1994. počeo raditi kao izvršni direktor u Soroševom institutu Otvoreno društvo, koji će financirati oporbene stranke i udar na HDZ. Tamo je radio do smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana. Svojevremeno je osnivao Udruženje za jugoslovensku inicijativu, a radio je u raznim domaćim i stranim ljevičarskim fundacijama...

U prilogu je izjavu ‘slučajno’ dala ‘Nerežiška’ koja inače živi u Zagrebu i koja je, pazite, govorila kako se ljudi plaše... Tko je ta ‘Nerežiška’ - Đurđa Knežević? Politička aktivistica, feministica, osoba koja želi izbaciti vjeronauk iz škola i naravno životna partnerica Srđana Dvornika. Sjetite se što sam rekao, napadaju me lijevi aktivisti! Dok me ovakvi napadaju znam da sam na pravom putu! I naravno da nisam ja cilj već sredstvo, oni nisu organizatori već oruđe, a cilj je ono što nisu uspjeli 1990.-ih sve uz pomoć Soroševog novca. Ovo su sve neoborive činjenice!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:46