MIJENJAT ĆE ZAKONE

Iz Vlade najavili sankcije dužnosnicima zbog covid potvrda: ‘Bulju i Milanoviću ne mogu dati otkaz...‘

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kazne su od 50 do 100 tisuća kuna za pravne osobe
 Ante Čizmić/Cropix

Premijer Andrej Plenković najavio je na današnjoj sjednici Vlade da će se promijeniti zakon i uvesti sankcije za one koji ne poštuju odluke o covid-potvrdama i potiču na prosvjede. Iako nije rekao na koga misli, sasvim je jasno da govori o gradonačelniku Sinja, Miri Bulju, načelniku Primoštena, Stipi Petrini, ali i samom predsjedniku Zoranu Milanoviću koji su jasno dali do znanja da oni u svojim uredima ne traže potvrdu o negativnom testu, preboljenju ili cijepljenju, kao što je odlučio Nacionalni stožer.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bit će zaduženi za te izmjene.

- Bila to promjena Zakona o civilnoj zaštiti, o zaštiti od zaraznih bolesti ili nekog trećeg, uvest ćemo sankcije, i to financijske, prekršajne, za one koji se budu ponašali kao da odluke koje Stožer donosi na temelju zakona da bi zaštitio zdravlje građana bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir - rekao je Plenković.

Nakon sjednice Vlade ministri su ostali razgovarati na tu temu, a za nekoliko bi dana trebalo biti poznato o kojim izmjenama i kojeg zakona je riječ. Svaki od navedenih ministara će nakon razgovora s pravnicima i stručnim službama unutar svog resora donijeti zaključak, nakon čega će se odlučiti konkretno.

Ministar Malenica u srijedu je demantirao da je rekao da je odluka na razini preporuke.

- To nije istina, odluka Stožera je zakonita i u okviru zakona ćemo razmotriti sankcije za poslodavce koji ne poštuju odluke Stožera. U okviru njih ćemo donijeti promjene koje će omogućiti sankcije za one koji odbijaju poštovati te odluke i zakone. Nakon sjednice Vlade imat ćemo sastanak, za sada ne bih o detaljima - kazao je u srijedu ministar Malenica.

Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, kaže kako očito na naplatu dolazi činjenica da nije proglašeno izvanredno stanje, kojim bi se izbjegli svi aktualni problemi, a što su sugerirali još lani.

Ovlasti Stožera

- Ako se ide u izmjene zakona, vjerujem da se to može napraviti ili kroz Zakon o civilnoj zaštiti ili Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Smatram da ovo nije tema Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - smatra Đulabić. Naime, gradonačelnicima ili predsjedniku nije moguće dati otkaz, oni su izabrani neposredno na izborima, za razliku od ministara, tako da njihova funkcija nije i ne smije biti upitna.

- Ovdje će se vjerojatno raditi o novčanoj kazni, koja bi teretila osobno dužnosnika koji odbija provoditi odluke Stožera - pojašnjava. Nadalje, kaže Đulabić, često se spornima smatraju odluke Stožera, ali njihove ovlasti su povećane izmjenom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a i Ustavni sud je ocijenio ustavnima gotovo sve prijave koje se tiču odluka Stožera.

Što zakon već predviđa

Što se Zakona o zaštiti pučanstva od zarazih bolesti tiče, on već predviđa kazne, konkretno u Zakonu stoji da je za

"neprovođenje mjera propisana kazna od 50 do 100 tisuća kuna za pravne osobe", no iz ovoga ne proizlazi da bi gradonačelnik imenom i prezimenom iz vlastitog džepa platio kaznu, što se dalo iščitati iz premijerovih riječi.

Najavu promjene zakona vrlo vjerojatno je izazvala izjava predsjednika Milanovića, koji je jasno dao do znanja da se protivi potvrdama i da ih u svom Uredu ne traži. Štoviše, to je nazvao maltretiranjem ljudi.

- Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude. Sigurno nećemo maltretirati ljude. Moja tajnica nije cijepljena. To je starija žena, možda se sad i cijepila - rekao je Milanović.

Miro Bulj je, pak, kazao da on nije onaj koji će uvoditi diktaturu i nerazumne mjere.

- Stožer je donio protuustavnu odluku o ukidanju ljudskih prava i sloboda. U Sinju je svima omogućeno i cijepljenje i testiranje, ali biran sam da budem gradonačelnik i cijepljenih i necijepljenih i neću raditi segregaciju i na tome ću inzistirati. To je moj stav, moje je da služim i da donosim odluke - kazao je Bulj za medije.

Petrov: Stožer djeluje kao parapolitičko tijelo

Most je najavio pokretanje referendumske inicijative samo nekoliko sati nakon što je u utorak stupila na snagu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj svi zaposlenici državnih, javnih i lokalnih službi više na posao ne mogu bez covid-potvrda ili svježeg negativnog testa na koronavirus.

- Inicijalni odbor s pravnim stručnjacima već se sastao, a trenutačno smo u fazi preciznog definiranja referendumskog pitanja. Uskoro ćemo vas obavijestiti o svim detaljima inicijative. Most čvrsto staje u obranu ustavnih vrijednosti! Nećemo dozvoliti da se naša ustavna prava krše proizvoljnim odlukama Stožera koji djeluje kao parapolitičko tijelo! - poručio je predsjednik Mosta Božo Petrov na Facebook stranici.

U središnjici Mosta u srijedu je održana konferencija za novinare na kojoj je Petrov dodatno pojasnio razloge zbog kojih je Most odlučio pokrenuti referendumsku inicijativu o ukidanju covid-potvrda.

- Nitko u Hrvatskoj nije zadovoljan radom Stožera i upravo zbog njegovih loših rezultata smatramo da to parapolitičko tijelo nema pravo donositi odluke na razini zakona. Pogotovo ne odluke poput covid-potvrda koje selektivno ograničavaju prava građana.

Danas je potvrđeno i u znanstvenim istraživanjima i u praksi da covid-potvrde ne ograničavaju širenje koronavirusa. I to je razlog zbog kojeg pokrećemo referendumsku inicijativu o ukidanju covid-potvrda i ograničavanju neustavnog rada Nacionalnog stožera civilne zaštite - poručio je šef Mosta.

Saborski zastupnik Marin Miletić rekao je da im se u samo 24 sata javilo čak 35.670 građana koji žele sudjelovati u procesu prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju covid-potvrda.

- To je jasna poruka Plenkoviću i njegovim politikama. To je jasna poruka Stožeru. Pozivam svakog građanina da se prijavi i izađe van, izvan udobnosti vlastita doma, sada je čas kada se borimo za slobodu svakog čovjeka! - rekao je Miletić. (M. Špoljar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:16