NOVA MJERA

Iz Vlade priopćili zašto drže važnim obvezno testiranje za one koji se nisu cijepili ili preboljeli covid

Naglašavaju i da je, uz cijepljenje, važno pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera kako bi svatko prevenirao širenje zaraze.

Covid 19 test/ilustracija

 Michele Ursi/Alamy/Alamy/Profimedia

Obvezno testiranje u državnim i javnim službama, osim za one koji ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja covid-19, uvodi se radi povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to prije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, priopćila je u ponedjeljak Vlada.

Sutra, naime, na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obveznom testiranju na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio, kao i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave imaju većinski udio.

Iz Vlade napominju i da, u skladu s odlukom Stožera, od sutra svi zaposlenici Vlade, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija moraju za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na covid-19.

Jednako vrijedi i prigodom sudjelovanja ili praćenja sjednica Vlade i svih Vladinih događanja koja se održavaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ili drugim državnim i javnim prostorijama.

"I ovom prigodom naglašavamo da je cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa, osobito od težih oblika bolesti. Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe", poručuju iz Vlade.

Ističu i da je u proteklim tjednima u Hrvatskoj zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom te se nadaju da će se građani cijepiti u što većem broju kako bi se postigao što veći stupanj zaštite i kako bismo se što prije vratili životu bez restrikcija.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, iz Vlade su sve sugrađane kojima je od primanja posljednje doze proteklo šest ili više mjeseci pozvali da pristupe docjepljivanju tzv. booster dozom kako bi se produljilo trajanje zaštite, osobito one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani.

Naglašavaju i da je, uz cijepljenje, važno nastaviti pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera kako bi svatko prevenirao širenje zaraze i na taj način zaštitio svoje, ali i tuđe zdravlje.

Agencija za komercijalnu djelatnosti (AKD) priopćenjem je, pak, a u kontekstu sutrašnjeg stupanja na snagu odluke Stožera, izvijestila o pojačanom intenzitetu zahtjeva građana za covid potvrdama.

Danas do 16 sati izdano ih je više od 57.500, navode.

"Kroz hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda do sada je izdano više od tri milijuna potvrda, bez prekida i pogreški u radu", navode iz AKD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 02:37