‘NE IGNORIRAMO IH‘

Iz Wolta o prosvjedu svojih dostavljača: ‘Razumijemo frustraciju, ali nije baš točno to što govore...‘

Spomenuli su kako nije točno da su plaće smanjene na 564 eura, jer dostavljači nemaju fiksne plaće, i kako nije točno da strani državljani istiskuju domaće

Dostavljači Wolt-a 

 Zeljko Puhovski/Cropix

Iz uprave Wotla priopćenjem su reagirali na prosvjed njihovih dostavljača koji se u utorak održao u Zagrebu. Dostavljači Wolta prosvjedovali su, kako navode, zbog smanjenih materijalnih i radničkih prava, a kao cilj prosvjeda postavili su početak pregovora između dostavljača i Wolta za poboljšanjem njihovih prava. Na to su iz tvrtke pristali i dali pisano jamstvo predstavnicima Inicijative dostavljača Wolta, organizatoru prosvjeda, da će se oni održati.

- Prije svega, želimo spomenuti kako je protest prošao mirno i kako su partneri dostavljači bili vrlo ugodni u komunikaciji, na čemu smo ih zahvalni. Dogovoren je i početak dijaloga između Wolta, predstavnika inicijative partner dostavljača te njihovih poslodavaca, odnosno partner firmi. Do sada smo imali već nekoliko sastanaka sa sindikatom i imamo pozitivna iskustva u komunikaciji s njima te očekujemo da će se to nastaviti i dalje - započeli su iz Wolta.

Ističu kako razumiju frustraciju dostavljača zbog promjene zakona koji mijenja način na koji su do sada radili. Dodaju kako fleksibilno radno vrijeme koje imaju njihovi dostavljači nudi alternativu na tržištu rada i fleksibilnost koju su potvrdili i dostavljači u njihovim internim anketama.

- Iz anketa je vidljivo i kako je većina naših partnera dostavljača zadovoljna uvjetima, na što ukazuje i činjenica da je tijekom prosvjeda većina radila, dok je pred naš ured došla manjina koja ne predstavlja sve dostavljače Wolta - tvrde i napominju kako partneri dostavljači nisu njihovi izravni zaposlenici, nego su zaposlene preko tvrtka posrednika, "agregatora", koje isto, kažu iz Wolta, koje naporno rade kako bi dostavljačima pružile podršku i informacije o promjenama. Napominju i da regulacija rada platforme ne ovisi o njima.

image

Zagreb, 140223.
Dostavljaci Wolt-a prosvjeduju zbog uskracenih radnickih i materijalnih prava. Prosvjed organizira Inicijativa dostavljaca Wolt-a.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Zeljko Puhovski/Cropix

Dodirnuli su se i konverzije na euro za koju im nije jasno kako su dostavljači došli do računice od 10 posto.

- Smanjili smo im naknade, ali radi o svega dva centa smanjenja za plaćanje po dostavi, što nije ni jedan posto. Korigiran je i samo jedan prag bonusa korigiran je samo jedan prag bonusa za 24,00 HRK (3.19 €) manje, odnosno s 400,00 HRK (53.09 €) na 376,00 HRK (49.90 €), dok smo za ostale pragove povećali bonuse - pišu i dodaju da se pragovi za dostizanje bonusa nisu mijenjali.

Spomenuli su kako nije točno da su plaće smanjene na 564 eura, jer dostavljači nemaju fiksne plaće, i kako nije točno da strani državljani istiskuju domaće. Konstatiraju kako plaća ovisi o mnogim faktorima, ali i da se tijekom veće potražnje ili lošijeg vremena poveća osnovna naknada. Izdvajaju kako je ona aktivna 20-30 posto vremena, a tijekom blagdana i 50 posto.

Što se tiče žalbi dostavljača na neke "agregatore" zbog neisplate doprinosa navode da redovito provjeravaju poslovanje svojih partner firmi.

- Tražimo više vrsta dokumenata i potvrda te raskidamo ugovore s partner firmama koje ne posluju korektno. To smo do sada napravili mnogo puta jer nam je važno s kim radimo. Ovim putem otvoreno apeliramo na partner dostavljače da nam pravovremeno prijave svaku nepravilnost koju su primijetili u radnom odnosu s tvrtkom posrednikom - komentiraju iz Wolta.

image

Zagreb, 140223.
Zagrebacki velesajam.
Dostavljaci Wolt-a prosvjeduju zbog ukracenih radnickih i materijalnih prava. Prosvjed organizira Inicijativa dostavljaca Wolt-a.
Na fotografiji: prosvjednici.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Zeljko Puhovski/Cropix

Istaknuli su i da nije točno kako do sada nisu bili otvoreni za dijalog, nego da su dostavljače na njega pozivali još u siječnju. Otkrili su i kako su u jednom periodu napravili inicijativu u kojoj su besplatno educirali vozače za otvaranje obrta, no na nju su dobili samo jednu prijavu.

Ustvrdili su da je s godinama sve manje prijava za obavljanje dostave na platformi Wolta, dok im je potražnja sve veća. Na to su im se javili "agregatori" koji su pitali mogu li otvoriti oglase za posao za strane državljanje na što su iz Wolta pristali jer "ne prave razliku između partnera dostavljača i prikupljaju podatke o tome odakle su."

- Mi ni na koji način ne profitiramo od zapošljavanja stranih radnika. Važno je napomenuti da mi nismo njihov poslodavac i da sve partner firme s kojima poslujemo brinu o svojim radnicima i za sada nismo dobili ni jednu pritužbu od strane stranih radnika na uvjete života ili bilo što drugo. Ako do toga dođe, kao što smo već i nekoliko puta spomenuli - dolazi do prekida poslovne suradnje. Želimo raditi isključivo s partner firmama koje zaista brinu o svojim ljudima - uvjeravaju.

Iz Wolta su pozdravili inicijativu da se zakonski uredi rad platformi i napomenuli da su spremni za suradnju u kojoj će zagovarati interese u prava partnera dostavljača njihove "neizostavne karike u poslovanju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:06