MIRNI TONOVI

Iza kulisa sjednice VNS-a: ‘Nije bilo ispada, niti jednom riječju nisu spomenuli svoj sukob‘

Svi sugovornici sa sastanka ističu kako je atmosfera bila jako dobra i da su i premijer i predsjednik bili vrlo korektni

Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, unatoč višemjesečnim prepucavanjima između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića, govori nam više sudionika, prošao je u izrazito dobroj atmosferi.

Dvojica najviših dužnosnika čak nisu ni spominjala svoje trzavice, svađe su ostavili po strani i striktno se držali dogovorenog dnevnog reda, oko kojeg su se ranije također natezali. Dojam je, kažu sudionici, da su odlučili svoj posao obaviti korektno u tim državničkim pitanjima i bitnim temama, a svađe ostaviti za političke okršaje pred kamerama.

- Vrlo korektno je to bilo, nema se što dodati - kaže kratko jedan sugovornik blizak Milanoviću.

Dobra atmosfera

Isto ponavlja i jedan sudionik sastanka blizak Plenkoviću.

- Odrađeno je sve po dnevnom redu, vrlo korektno. Atmosfera je stvarno bila dobra i nisu se spominjale njihove trzavice - kaže drugi sugovornik. Da je atmosfera zaista bila jako dobra i da su i premijer i predsjednik bili vrlo korektni i profesionalni, kaže i treći sugovornik.

- Razgovaralo se vrlo konkretno o svim točkama dnevnog reda i nije bilo nikakvih ispada od bilo koga - rekao nam je jučer jedan od sudionika sjednice VNS-a.

Više sudionika nam je jučer potvrdilo kako ni predsjednik ni premijer ni jednom riječju nisu spomenuli svoja donedavna javna prepucavanja.

Neki od sudionika sastanka su čak pomalo iznenađeni kako je sve prošlo u vrlo korektnoj atmosferi. Rukovanja nije bilo, ali ne zbog nekog animoziteta, nego zbog epidemioloških mjera, a prozori u dvorani u Banskim dvorima gdje se održavao sastanak cijelo su vrijeme bili otvoreni.

Daytonski sporazum

Suglasnost, kaže još jedan sugovornik, postignuta je u svim točkama, a posebno u pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, gdje se, smatraju, učestalo krši Daytonski sporazum posebno kad je riječ o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Usuglasili su se i oko toga da je napad pred Banskim dvorima imao elemente terorističkog akta, iako je ranije premijer optuživao predsjednika da je on posijao sjeme mržnje u eter, pa da su to preuzele i neke radikalne skupine u društvu.

Na dnevnom redu bilo je i stanje s epidemijom, razgovaralo se i o novim restriktivnijim mjerama, a predsjednik je, doznajemo, otvorio i temu o mogućnost obveznog cijepljenja protiv koronavirusa jer je ključna stvar da se populacija procijepi do 70 posto kako bi se suzbila epidemija pa je postavio pitanje kako će se to zakonski urediti.

- Vjerojatno su se svi oko točaka dnevnog reda prethodno dovoljno konzultirali i onda su njih dvojica zaključila da je u interesu i države, i svih nas, a i njih dvojice da sastanak prođe u takvom smjeru - ocjenjuje prvi susret nakon više mjeseci jedan naš sugovornik dobro upoznat s temama ovog sastanka koji se održao u Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:26