STRATEŠKI TRANSPORTER

IZA KULISA SUMMITA Blindirane američke limuzine prevezene su do Zagreba posebnim zrakoplovom

C17A Globemaster III može prevesti jedan tenk M1 Abrams ili šest oklopnih vozila M1117
 Cropix

Uz Air Force 2 kojim je u Zagreb stigao američki potpredsjednik Joe Biden, na stajanci zagrebačkog aerodroma bio je parkiran i strateški transportni avion američkih zračnih snaga C17A Globemaster III. Avion nosi registarsku oznaku 09-9207. Kako doznajemo, ovim avionom u Zagreb je dovezeno više blindiranih automobila kojima je američka delegacija s pratnjom prevezena od aerodroma do centra Zagreba.

C17A američka vojska koristi za brze intervencije i različite terete. Među ostalim koristio se za prijevoz tehnike i vojnika u Afganistan. U avion se može smjestiti 134 vojnika ili se može smjestiti 34 ranjenika na nosilima i još 54 pokretnih pacijenata. Također može prevesti jedan tenk M1 Abrams ili šest oklopnih vozila M1117. Avion se koristi i za prijevoz blindirane limuzine američkog predsjednika.

Skroman policijski gablec

Bijele vrećice ispunjene šarolikim namirnicama razveselili su ogladnjele i promrzle djelatnike MUP-a zadužene za stanje sigurnosti. Kako doznajemo, hrana je u ruke policajaca stigla iz tri policijska restorana, no s obzirom na 12-satnu smjenu količinski je sadržaj bio skroman. U svakoj vrećici bilo je pola kruha, čajna na podlošku, pašteta te Kraševa čokolada ili pak napolitanke. Žeđ su mogli utažiti s pola litre vode, u nekim slučajevima i mineralnom.

Samo je Bandić tražio prevoditelja

Uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, premijera Zorana Milanovića, slovenskog predsjednika Boruta Pahora i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, na večeri uoči jučerašnjeg summita Brdo - Brijuni u restoranu Okrugljak našao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sjedio je između predsjednice Grabar Kitarović i Donalda Tuska, a na večeru je poveo i pratnju, službenu prevoditeljicu koja mu je sjedila iza leđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:04