OTKRIVAMO

IZA KULISA VELIKE DIPLOMATSKE AKCIJE: DVIJE KLJUČNE NOĆI U BRUXELLESU Kako je Plenković uveo Šuicu u najuži krug odlučivanja u Europskoj uniji

 
Na fotografiji: Andrej Plenković, Dubravka Šuica
 Tonči Plazibat / CROPIX

Imenovanje Dubravke Šuice na poziciju potpredsjednice Europske komisije (EK) za demokraciju i demografiju, slažu se svi naši sugovornici iz diplomatskih krugova, zasluga je premijera Andreja Plenkovića koji je odigrao ključnu ulogu kada se pregovaralo oko čelnika EK.

Presudna su bila, kažu sugovornici, ona dva dana u Bruxellesu kada je Plenković kao pregovarač ispred Europske pučke stranke (EPP) predvodio grupu čelnika država članica Europske unije iz iste političke grupacije koja se usprotivila da se na čelo Komisije izabere socijalist Frans Timmermans. Nakon te odbijenice, u igru ulazi Ursula von der Leyen koja Plenkoviću očito nije zaboravila što je uz njegovu podršku zasjela na mjesto čelnice “EU vlade”. Svjestan toga, Plenković je, kažu njemu bliski izvori, a priznaju to čak i politički protivnici, prvo lobirao da Hrvatska dobije jedno potpredsjedničko mjesto u Komisiji, što je važno politički, a drugo da se praktički na razini Unije izmisli novi resor koji će se baviti problemima s kojima se suočava Hrvatska, ali i polovica država EU, a to je demografija.

Strateški program

- Da nije bilo te dvije noći u Bruxellesu, ne bi bilo ni Šuice na mjestu potpredsjednice - kaže naš sugovornik.

Jedno je, dodaje, priznanje Hrvatskoj kao najmlađoj članici Unije s dodjelom takvog mjesta (to je barem ono što javno lijepo zvuči i što šefica Komisije govori), a druga je stvar što se događalo iza vrata briselskih hodnika.

- Plenković je u tim pregovorima oko čelnika europskih institucija prepoznao, ne samo da bi instaliranje Timmermansa bio poraz EPP-a, nego da bi za hrvatske nacionalne interese bilo važno da na čelo Komisije dođe netko iz EPP-a, a ne socijalist, budući da je HDZ trenutno na vlasti - pojašnjava jedan sugovornik iz vrha vlasti.

Dakle, Plenković je svjesno podržao Von der Leyen kako bi poslije mogao tražiti bolju poziciju za Hrvatsku u Komisiji, zaključuju naši sugovornici, i zato, dodaju, Hrvatska, kao mala država EU, igra utakmicu iznad svoje kategorije i po resoru i po poziciji.

- Von der Leyen je nakon Francuske i Poljske, kao izabrana čelnica EK, odmah došla u Hrvatsku i tada je i sama rekla da je zahvalna Plenkoviću na podršci - podsjećaju neki sugovornici u HDZ-u, ne otkrivajući je li već tada bilo poznato što će Hrvatska dobiti.

No, napominju da je resor demografije nešto za što se Hrvatska borila i izborila. Naime, Plenković je na sastanku šefova država članica u svibnju u Rumunjskoj nametnuo temu demografije, nakon čega je to ušlo i u strateški program Europske unije za iduće petogodišnje razdoblje, budući da uz Hrvatsku i brojne druge države članice imaju negativan prirodni prirast i mladi se iseljavaju u druge, bogatije članice Unije. To konkretno znači da će se nacionalne mjere koje se sada provode u nekim državama članicama moći financirati iz europskog proračuna. Sada je to podignuto na razinu resora koji će voditi Šuica, no nije jasno koliki će budžet imati na raspolaganju te tko će joj biti podređen.

- To ćemo tek vidjeti - kažu neki sugovornici iz Bruxellesa.

Politički važno

Kada je pak riječ o resoru demokracije, tu je potpuno nejasno čime bi se Šuica trebala baviti, pa zasad izgleda samo kao formalna funkcija bez stvarnih ovlasti, osim da promovira važnost demokratskog odlučivanja na izborima i da se bori protiv populizma.

No, izvori iz Vlade tvrde da će Šuica kao potpredsjednica imati autoritet i ovlasti utjecati na druge povjerenike, a uz svoj resor imat će i budžet.

- Pritom će voditi i konferenciju o budućnosti Europe. Riječ je o ogromnom projektu koji je izrazito važan za države članice i upravo je njoj to povjereno - kažu u Vladi.

Zastupnica SDP-a, odnosno socijalista u Europskom parlamentu u drugom mandatu, Biljana Borzan, kaže kako jest činjenica da je Plenković kao pregovarač imao velik utjecaj da Šuica postane potpredsjednica, te da je u Bruxellesu takva vrsta lobiranja uobičajena.

- Tu se nude mjesta u kojekakvim odborima po EU institucijama za neke usluge, primjerice, kad je Agencija za lijekove selila iz Londona, svašta se nudilo - kaže Borzan.

Borzan, iako priznaje da je politički važno da Hrvatska ima potpredsjedničko mjesto, ipak je skeptična oko buduće pozicije Dubravke Šuice.

Novi resor

- Svi potpredsjednici i povjerenici ispod sebe imaju neke ljude u odjelima, direktoratima, samo Šuica nema nikoga i to me kopka. Njena funkcija je općenita, zato me zanima što će raditi, koliko će novca imati i kakve će rezultate imati - kaže Borzan.

I jedan naš sugovornik iz HDZ-a slaže se da je još nejasno koji će konkretno posao raditi Šuica, ali pojašnjava kako to nije ništa neobično jer je riječ o potpuno novom resoru koji dosad nije ni postojao.

- Ona je dobila poziciju koja je daleko izvan ranga Hrvatske u Europskoj uniji. Šuica je u Bruxellesu dugo i zna finese. Drugo, za demografiju je potreban novac, novi se proračun radi i to je dobro. Ako će se dobro pripremiti i imati dobre ideje, bit će to dobra stvar - kaže.

Dodaje kako je bitno da Šuica sada okupi dobar tim u Komisiji, a da Hrvatska mora prednjačiti u inicijativama oko demografije.

- Potpredsjedničko mjesto ima veliku težinu jer sudjelujete u donošenju svih ključnih odluka. EK se sastaje jednom tjedno, ali se uže predsjedništvo konzultira na dnevnoj bazi. No istina je da je riječ o novom resoru i tek ćemo vidjeti kome će Šuica biti nadređena - zaključuje naš sugovornik iz HDZ-a.

Što će konkretno raditi Dubravka Šuica?
  • U idućih šest mjeseci mora izraditi izvješće s mjerama o tome kako demografske promjene utječu na različite grupe u društvu u područjima koja su zahvaćena demografskim slomom.
  • U suradnji s pogođenim državama, detektirati koje su im reforme i investicije potrebne kako bi poboljšali infrastrukturu i pristup socijalnim uslugama.
  • Koordinirat će izradu dugoročnih mjera za ruralna područja kako bi se zadržalo stanovništvo na selu i izbjegao rizik od siromaštva.
  • Kroz Garanciju za mlade podupirati područja zahvaćena odljevom mozgova.
  • Mora predstaviti “green paper o starenju”, koji će obuhvatiti skrb za starije i mirovinski sustav, sustav socijalne skrbi te kako potaknuti aktivno starenje.
  • Kao dio implementacije Europskog stupa socijalnih prava, koordinirat će projekte spajanja obiteljskog života i karijera.
  • Koordinirat će izradu nove Garancije za djecu.
  • Bit će zadužena za zaštitu dječjih prava, strategiju za prava djece, zaštitu dječjih prava na internetu, borbu protiv nasilja, udomljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:11