GLOBALNA RIZNICA

Iza ovih vrata na dalekom Sjeveru čuvaju se uzorci sjemena za ‘sudnji dan‘: Prvi put stigli su i uzorci iz RH

Riječ je o 153 primke iz skupine žitarica i kukuruza i osam primki iz skupine povrća

Globalna riznica sjemena na Svalbardu

 Jonathan Nackstrand/Afp

U Globalnu riznicu sjemena u Norveškoj po prvi put su pohranjene primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

"Riječ je o 153 primke iz skupine žitarica i kukuruza i osam primki iz skupine povrća, čime je ukupno pohranjena 161 hrvatska primka te ispunjen jedan od ciljeva Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora do 2027. godine", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva napominju da riznica sjemena u Svalbardu slovi kao najvažnija "banka" na svijetu i smatra se "trezorom sudnjeg dana", budući se u nju pohranjuje sjeme iz svih biljnih banaka gena, te služi kao "polica osiguranja" za opskrbu hrane u svijetu u slučaju katastrofalnih događaja.

"Riznica posjeduje kapacitet pohrane 4,5 milijuna sorti usjeva i 2,5 milijarde sjemenki, nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promjena i rasta stanovništva", navodi se u priopćenju.

image

Hrvatska kutija u Globalnoj riznici sjemena

NordGen
image

Globalna riznica sjemena na Svalbardu

Olivier Morin/Afp

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da su kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskih prilikama.

"Umnažanje sjemena započelo je u 2021. za one primke za koje su se ispunili uvjeti da su već pohranjeni u sigurnosnoj kolekciji koja se nalazi u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Prikupljeni materijal je bilo potrebno ispitati i morfološki opisati, te proizvesti dovoljnu količinu visokokvalitetnog sjemena za adekvatnu pohranu na dvije lokacije. Naime, Globalna riznica je druga sigurnosna rezerva - što znači da materijal koji se pohranjuje mora biti pohranjen u Nacionalnoj banci biljnih gena u osnovnoj i sigurnosnoj kolekciji, što zahtjeva nekoliko godina umnažanja", objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Po podatcima koje iznose, u hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena pohranjeno je 106 primke industrijskog bilja, 207 primki krmnog bilja, 2.666 primki ljekovitog i aromatičnog bilja, 332 primki povrća, 471 primka voća, 147 primki vinove loze i 610 primka žitarica.

image

Hrvatska kutija u Globalnoj riznici sjemena

NordGen

"Čuvanjem sjemena u bankama gena osigurana je dostupnost biološke raznolikosti poljoprivrednicima, oplemenjivačima i istraživačima, kao i korištenje budućim generacijama. Nacionalna banka biljnih gena je sastavni dio Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH za razdoblje od 2021. do 2027. godine", navode iz Ministarstva.

Iznose i podatke da je u protekle dvije godine za provedbu programa utrošeno više od 3,1 milijun eura, a u 2023. osigurana su sredstva u iznosu 1,48 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:25