TUGA I JAD

Iza požara u Splitu krije se tužna priča koja slama srca: ‘Sada ni tog doma više nema...‘

Luka Matković cijeli je život bio preponosan i nije želio moliti za pomoć

Požar i baraka na Sućidru

 Cropix/

Mnogobrojne vatrogasne snage su danas poslijepodne izašle na teren da bi ugasile veliku vatrenu buktinju na Sućidru. Prema svemu sudeći, riječ je o baraci u kojoj su volonteri splitske udruge "Empatija" nedavno uredili sobu 85-godišnjem Luki Matkoviću i njegovoj kćeri Jeleni o kojima je Slobodna Dalmacija pisala prije nešto više od mjesec dana.

Informaciju da se radi o baš toj baraci potvrdila je i Jagoda Laco, predsjednica Udruge Empatija koja je bila u vidnom šoku.

Uspjela je samo reći kako je pod dojmom i bez riječi te da je Jelena - živa.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Podsjetimo, u tekstu Slobodne Dalmacije od prije mjesec dana ispričana je cijela nesretna priča ove obitelji. Naime, nakon što je njihova baraka, u kojoj su na Brdima živjeli sedamdesetih godina prošloga stoljeća, izgorjela, preselili su se u sličnu takvu, ali tek izgrađenu na Sućidru u kojoj žive skoro četiri desetljeća.

Poslije njih uselilo se još šest obitelji, koje su većinom do Domovinskog rata uspjele dobiti stanove i otići iz već tada trošne i neodržavane barake.

Luka Matković cijeli je život bio preponosan i nije želio moliti za pomoć, pa je na kraju jedini s kćeri i suprugom, stekavši, prema vlastitim riječima, stanarsko pravo, ostao u bijedi i nevolji sućidarske barake na broju 77A. Sada ni tog doma više nema...

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Prema izjavama mještana koji su svjedočili požaru, vatrogasci su morali crijevo s vodom razvijati preko stubišta i uzbrdice do lokacije požarišta, a za sve je kriv ogroman broj parkiranih vozila.

- Godinama vapimo da nam Grad napravi garaže i da se izbjegne ovo divlje parkiranje koje je danas blokiralo vatrogasce - kaže stanar obližnje zgrade i tvrdi da su vozači primorani tražiti svaki slobodni kvadratni metar površine za parkiranje svojih automobila.

Inače, ovaj dio Splita između sućidarskih nebodera nedavno je proglašen najgušće naseljenim kvadratnim kilometrom u Hrvatskoj i stanari godinama muku muče s parkingom. Taj problem se večeras prelio i na hitne vatrogasne službe kojima su srećom pomogle kišne oborine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 13:47