BROJNI PROBLEMI

Iza ribara u Hrvatskoj je izrazito teška godina: ‘Kad netko završi u samoizolaciji, ne možete naći zamjenu‘

Općenito je teško naći radnike u ribarstvu, kaže Jelena Derviši

Ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

Uz pandemiju COVID-19, probleme su ribarima iz Rijeke i okolice, što zbog nešto otežanog plasmana dijela ulova u prvoj polovini godine, što zbog obolijevanja ribara, godinu iza nas u lokalnom ribarstvu, prema riječima Jelene Derviši, predsjednice Sekcije ribara u Udruženju obrtnika Rijeka, obilježili i problemi s pojavom morske sluzi u ljetnim mjesecima, kao i s lošim vremenskim prilikama zbog kojih su jesenji ulovi bili manji od očekivanih, piše Novi list.

– Učestalo loše vrijeme u listopadu, studenom i prosincu, smanjilo je ulov sitne plave ribe između deset i dvadeset posto u odnosu na ista ta tri mjeseca prošle godine, prema informacijama koje smo dobili od kolega koji se bave ovom vrstom ribolova - kaže Derviši.

S druge strane, kažu da su cijene nešto bolje nego lani, no i dalje su ulovi, zbog lošeg vremena, ukupno slabiji.

Drugi problem, koji je pogodio pogotovo brodove s višečlanom posadom, je taj da je prošle godine država osiguravala isplate za one koji nisu mogli raditi kad bi više članova posade bilo zaraženo COVID-19 ili završilo u izolaciji, a ove godine takvih potpora nema, kaže Derviši.

Nemale glavobolje ribarima je, posebno u lipnju i srpnju, zadavalo izraženo cvjetanje mora, s pojavom ogromnih količina sluzi što je u kombinaciji znatno otežavalo, a povremeno i potpuno onemogućavalo većinu vrsta ribolova.

Derviši ističe da je sluz onemogućila i ribarenje stajaćim mrežama, kao i onima koji se bave ribolovom povlačnim mrežama – koćama, te mrežama za izlov plave ribe, takozvanim plivaricama.

– Dva mjeseca se praktički nije moglo loviti, ta sluz bi potpuno prekrila sve mreže, onemogućavajući rad i ulov, a i izvlačenje takvih mreža bilo je skoro nemoguće, pa su mnogi odustali od ribolova dok se situacija nije smirila.

Očekivali smo da će biti proglašena elementarna nepogoda ili katastrofa, što bi omogućilo isplate pomoći ribarima za vrijeme kad nisu mogli raditi, ali to je izostalo, tako da nismo bili u mogućnosti barem dijelom nadoknaditi izgubljeno, kaže Derviši.

Pandemija COVID-19 donekle je otežala plasman dijela ulova, posebno u prvom dijelu godine, kada je u većini izvoznih tržišta, kao i u Hrvatskoj, bio lockdown koji je posebno pogodio ugostitelje, a onda posredno i ribare koji ugostiteljske objekte opskrbljuju svježom ribom.

– Pandemija je do izražaja dovela problem nedostatka radne snage, već dugo prisutan u ribarstvu. Kad se netko razboli ili završi u samoizolaciji, ne možete naći zamjenu.

Općenito je teško naći radnike u ribarstvu, što smo osjetili i sami u našem obiteljskom obrtu jer u nekim trenucima, osim zbog sluzi ljeti i bure i juga u jesen, nismo radili jer nismo imali dovoljno radne snage, kaže Derviši.

Iako se u prošloj godini događalo dosta toga lošeg, ipak ima, dodaje, i dobrih vijesti, među koje svakako spada i dogovor s Lučkom upravom Rijeka oko prenamjene lučice Torpedo u ribarsku luku.

– S Lučkom upravom i Ministarstvom poljoprivrede dogovorena je prenamjena ove luke u ribarsku, čime će se, napokon, kad projekt bude realiziran, trajno riješiti stalno prisutan problem veza brodova i iskrcaja ribe, u luci s dobrom zaštitom, posebno od juga.

Naravno, mi ćemo sa svoje strane kroz radnu skupinu koja je već pokrenuta inzistirati da se visina obale, mogućnost pristupa teretnim vozilima, infrastruktura i ostalo riješi na način primjeren stvarnim potrebama ribara, kaže Derviši.

Vrijednost ovog projekta, prema dosadašnjim informacijama iz Lučke uprave, je oko pet milijuna eura u prvoj fazi.

Prema Idejnom građevinskom rješenju projektom je predviđeno produženje glavnog lukobrana, izgradnja dodatnog unutarnjeg lukobrana, kao i produbljenje mora unutar lučice.

Time bi se poboljšala zaštita plovila unutar luke, kao i sprečavanje zasipavanja s vanjske strane lukobrana.

Da je ulov sitne plave ribe prošle jeseni podbacio, potvrđuje i Damir Uhač, vlasnik tvrtke Podin ribarstvo, koji kaže kako je ulov srdele uz obale Istre bio slabiji od očekivanja.

– Točno je da je glavni uzrok slabijim ulovima loše vrijeme. Bilo je puno dana kad se nije moglo raditi, zbog jakog juga ili bure, posebno u zadnja dva mjeseca u godini. Inače su ulovi u ostatku godine bili dobri, a mi koji lovimo sitnu plavu ribu nismo imali problema s plasmanom, jer većina našeg ulova završava u tvornicama za preradu ribe, tako da nas nije pogodio lockdown.

Pogađala nas je pandemija, kao i sve ostale, ponajprije kad bi se razbolio netko od posade. Evo, i u ovom trenutku nas nekoliko imamo koronu, ali se šalimo da smo i to dobro »tajmirali« jer je u tijeku lovostaj, kaže Uhač.

Prema njegovim riječima, u prošloj se godini dodatno popravila 'pecatura' sitne plave ribe, odnosno ulovljena riba bila je, u prosjeku, nešto veća, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 16:21