UTRKA ZA PANTOVČAK

IZA ŠKORE SE OKUPLJA DESNICA Prvi jači vjetar u leđa dobio je iz najutjecajnije platforme za formiranje raspoloženja krajnje desnih birača

Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro
 CROPIX

Ako se Miroslav Škoro doista upusti u utrku za predsjednika države i pokuša iz Ureda predsjednice izbaciti HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović, u svojoj će kampanji imati podršku širokog kruga utjecajnih figura na desnom, konzervativnom, ali i krajnje desnom dijelu političkog spektra. Prvi jači vjetar u leđa njegovoj kandidaturi dao je Velimir Bujanec, televizijski voditelj čija je emisija “Bujica” vjerojatno najutjecajniji kanal za formiranje raspoloženja krajnje desnih birača.

“Prvi put u anketi, a već treći... Što će tek biti ako objavi kandidaturu?” poručio je Bujanec odmah nakon što je u utorak navečer HRT objavio rezultate istraživanja raspoloženja birača HRejting, prema kojima je Miroslav Škoro trećeplasiran, premda je to bio prvi put uopće da HRejting ispituje njegove predsjedničke šanse. Ispred Škore, kojega za predsjednika države prema tom istraživanju podupire 9,4 posto ispitanika, samo su bivši premijer Zoran Milanović (18,5 posto) i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s podrškom od 34,7 posto.

- Škorin rejting zapravo je još veći jer je to istraživanje uključilo i lidericu Hrvatskih suverenista Ružu Tomašić koja se neće kandidirati na predsjedničkim izborima. Štoviše, ona i njezini Hrvatski suverenisti najvjerojatnije će na predsjedničkim izborima podržati upravo Miroslava Škoru. Dakle, Škoro s njezinih 4,8 posto zapravo već sada, prije nego što je uopće najavio kandidaturu, uživa podršku gotovo 15 posto birača - tvrdi jedan od važnih igrača na hrvatskoj desnici.

Nekoliko naših sugovornika smatra da će uz Škorinu predsjedničku kandidaturu stati ne samo Bujanec nego i neki ljudi koji su bili u timu Kolinde Grabar-Kitarović u njezinoj utrci protiv Ive Josipovića.

Tko je za koga

Velike su šanse da moguću Škorinu predsjedničku kandidaturu podrže i stranke i političke snage iz braniteljskih krugova, tvrdi više naših sugovornika.

- Ako mi kao politička opcija Hrvatski suverenisti ne nađemo svog kandidata, postoji jako velika mogućnost da podržimo Miroslava Škoru kao našeg kandidata za predsjednika države - izjavio je jučer za Jutarnji list Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta i kandidat Hrvatskih suverenista na europskim izborima.

Nositeljica liste Suverenista, Ruža Tomašić, rekla nam je da nema predsjedničkih ambicija i da je moguće da podrži - ako se on doista kandidira - Miroslava Škoru.

- Željela bih da se konzervativna i desna scena konsolidira i da imamo zajedničkog predsjedničkog kandidata - rekla je Ruža Tomašić.

Bruna Esih, još jedna potencijalna protukandidatkinja Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, jučer nije željela komentirati moguću Škorinu kandidaturu, a njezin stranački kolega Zlatko Hasanbegović kaže da ništa u tom smislu neće komentirati prije nego što se objave rezultati izbora za Europski parlament na koje njegovi Neovisni za Hrvatsku izlaze s velikim ambicijama.

Što o mogućoj predsjedničkoj kandidaturi Miroslava Škore misli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, do zaključenja ovog broja nismo doznali. Njezini suradnici poručili su nam neslužbeno da zasad nemaju komentara na anketu HRT-a prema kojoj je Škoro trećeplasiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:56