ĐURO SESSA

IZABRANI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA POLOŽIO PRISEGU PRED PREDSJEDNICOM 'Pravosuđe je neovisno, ali moramo raditi na tome da to i javnost shvati'

 
Đuro Sessa
 Damjan Tadić / Hanza Media

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa položio je u četvrtak prisegu pred predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, prisegnuvši da će se u obnašanju dužnosti pridržavati Ustava i zakona, štititi cjelovitost, suverenitet i državno ustrojstvo Republike Hrvatske te Ustavom i zakonom utvrđene slobode i prava čovjeka.

U obraćanju nakon prisege Sessa je rekao kako su riječi prisege sukus obaveze i položaja svakog suca u Hrvatskoj, a to je dosljedno poštivanje i primjena Ustava i zakona, međunarodnih ugovora, nepristrano, autonomno i neovisno obavljanje dužnosti.

"Moja ambicija je sve suce, nositelje sudbene vlasti u jednoj od tri ravnopravne vlasti u Hrvatskoj, kao prvi među jednakim poticati i ohrabrivati, pa i na tu obvezu podsjećati. Čvrstog sam uvjerenja da sudstvo samo tako može biti djelotvorno i učinkovito, te time pridonijeti dobrobiti građana i razvoju i prosperitetu naše domovine i njenom ugledu u svijetu", kazao je Sessa.

Grabar-Kitarović je istaknula da je Vrhovni sud najviši autoritet sudbene vlasti u zemlji, a njegove odluke od iznimnoga značenja za pravnu praksu.

"Njegova je zadaća ne samo presudama nego i mišljenjima, zaključcima, očitovanjima i drugim oblicima izjašnjavanja utirati put jedinstvenoj primjeni prava i ravnopravnosti fizičkih i pravnih subjekata pred zakonom. Samim time Vrhovni sud ima velik utjecaj u stvaranju onoga što bismo mogli nazvati ukupnim pravnim ozračjem u Republici Hrvatskoj", naglasila je predsjednica.

Reforme još nisu poboljšale učinkovitost pravosuđa

Sudbena je vlast u Hrvatskoj doživjela znatne transformacije proteklih desetak godina, ocijenila je, ali reformski zahvati još nisu donijeli željeni uspjeh u glavnim ciljevima, a to su neovisnost, nepristranost, profesionalizam i stručnost pravosuđa, te posebice njegova učinkovitost.

"Višekratno ponavljanje, odnosno odugovlačenje postupaka, od kojih neki traju deset i više godina, i drugi problemi bitno umanjuju funkcionalnost sudova i potiru sam smisao sudovanja – ostvarivanje pravde kao vrijednosnog načela raspodjele dobara, tereta i obveza u životu raznih društvenih zajednica", rekla je Grabar-Kitarović.

Vrhovni sud, njegova riječ i opće djelovanje nedvojbeno imaju veliku važnost za nalaženje rješenja funkcioniranja pravosudnog sustava, pri čemu predsjednik Vrhovnoga suda ima posebno veliku stručnu i moralnu odgovornost, rekla je, posebno naglasivši ulogu predsjednika Vrhovnoga suda tijekom provedbe izbora, u kojima kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva bdije nad zakonitošću izbornog postupka.

Poželjela je Sessi uspješno vođenje Vrhovnoga suda, kazavši kako su u njegovim rukama sada "i platno i škare vrhovne sudbene vlasti u Hrvatskoj", te se zahvalila prethodniku Branku Hrvatinu na predanu radu tijekom tri mandata na čelu Vrhovnoga suda.

Sessa je nakon prisege izjavio novinarima da treba poboljšati komunikaciju sudaca s javnošću i više ulagati u sudstvo. Ustvrdio je kako je pravosuđe neovisno u odnosu na politiku, ali tu svoju poziciju mora jačati u odnosu na javnost, da bi i javnost to shvatila.

Polaganju prisege u Uredu predsjednice nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, suci Ustavnog i Vrhovnog suda, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Sessa prisegnuo pred predsjednikom Sabora

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa prisegnuo je u četvrtak pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem da će dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP) obavljati savjesno i nepristrano te poštivati Ustav i zakone.

Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je ujedno i predsjednik DIP-a. Prisezi su nazočili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, potpredsjednici Sabora Furio Radin i Siniša Hajdaš Dončić, te članovi DIP-a.

"Nadam se da ću dužnost predsjednika DIP-a, koje smatram vrlo važnim tijelom u demokratskom sustavu Hrvatske , voditi na način da će ono i dalje biti perjanica neovisnih tijela u Hrvatskoj i osiguravati da se demokratski poredak razvija i bude na diku cijelom svijetu", kazao je Sessa u obraćanju nakon prisege.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je DIP osnovan 2006. godine i da je bio zadužen za provedbu zadnjih četiriju parlamentarnih izbora.

"Ako se parlamentarnim izborima dodaju izbori za predsjednika Republike Hrvatske, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave te izbor članova u Europski parlament iz Hrvatske, neupitna je uloga i doprinos DIP-a u jačanju demokracije i njezinih vrijednosti u Hrvatskoj", kazao je Jandroković.

Zaželio je Sessi puno uspjeha u obnašanju dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske i izrazio vjeru da će svojom stručnošću, moralnošću i nepristranošću unaprijediti rad DIP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 23:12