ODALI POČAST

Izaslanstva MORH-a i Oružanih snaga RH obilježila blagdan Svih svetih i Dušni dan

Ministar Mario Banožić i admiral Robert Hranj položili su vijence i zapalila svijeće na grobovima bivših ministara i generala
Izaslanstva MORH-a i OS RH predvođena ministrom Marijom Banožićem i admiralom Robertom Hranjem položila su vijence i zapalila svijeće na grobovima bivših ministara i generala
 Morh/F. Klen

Tradicionalno, kao i svake godine, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH sudjeluje u obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobove ministara obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika grana OS RH diljem Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

image
Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Splitu
Hv

Zajedničko izaslanstvo MORH-a i OS RH predvođeno ministrom obrane RH Marijom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjem u petak je na Gradskom groblju Mirogoj položilo vijence i zapalilo svijeće na grobovima ratnog ministra obrane Gojka Šuška, stožernog generala Petra Stipetića, stožernog generala Zvonimira Červenka, stožernog generala Martina Špegelja, generala zbora Imre Agotića i general-bojnika Gordana Čačića.

image
Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Šibeniku
Hv

Također, izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, polažu vijence i pale svijeće u županijskim središtima i Gradu Zagrebu, a iznimno i na Gradskom groblju Miroševac u Zagrebu, Gradskom groblju Lovrinac u Splitu i groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu, Gradskom groblju u Karlovcu, Gradskom groblju u Osijeku i Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu slobode, Gradskom groblju u Šibeniku, Gradskom groblju u Dubrovniku, Gradskom groblju u Rijeci te Gradskom groblju u Varaždinu.

image
Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Dubrovniku
Hv

Isto tako, na grobovima stožernog generala Janka Bobetka na Gradskom groblju u Sisku te ministara obrane Branka Vukelića na mjesnom groblju Vukmanički Cerovac i Šime Đodana na Gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku.

Podsjećamo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je položio vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na gradskom groblju Mirogoj povodom blagdana Svih svetih, međutim to je uradio sam.

- Nije trebalo ispasti ovako, čekali smo do zadnjeg trenutka svjesni kako se radilo proteklih godina. Tako je bilo zadnjih pet godina, sad odjednom nije, očito je to netko želio izbjeći. Temeljem dokumentacije iz Ministarstva obrane načelnik stožera donio je zapovijed u kojem je naveden današnji dan u 11 sati. Ili su ministar i načelnik radili na svoju ruku ili netko mulja. A znam da ministar nije radio na svoju ruku. Šteta! Nitko se nije javio, očito je to netko htio izbjeći... - rekao je Milanović.

Milanović je rekao dopis poslao jer je čekao da Vlada RH i Sabor pošalju poziv za obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje održat će se na Dušni dan, u ponedjeljak, 2. studenog 2020. godine u Zagrebu u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, s početkom u 11:00 sati.

Misu će predvoditi Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, nakon čega će izaslanstva položiti vijenac i zapaliti svijeće ispred spomen obilježja “Sveta Mati Slobode”. Sveta misa će se služiti uz poštivanje preporučenih i propisanih epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:38