PENAVA POSLAO PORUKU

Izaslanstvo Domovinskog pokreta posjetilo Auschwitz i Katynsku šumu

‘Ovim činom upućujemo jasnu i nedvosmislenu poruku kojom izražava najdublje suosjećanje sa svim žrtvama‘, kažu

Domovinski pokret

 Facebook/

Izaslanstvo Domovinskog pokreta posjetilo je u utorak, povodom Dana Europe, nekadašnji koncentracijski logor Auschwitz i Katynsku šumu, a predsjednik stranke Ivan Penava poručio je da je kraj Drugog svjetskog rata Hrvatskoj donio oslobođenje bez slobode za hrvatski narod.

Ovim činom upućujemo jasnu i nedvosmislenu poruku kojom izražava najdublje suosjećanje sa svim žrtvama nacističkog logora u Auschwitzu i žrtvama sovjetskog zločina u šumi Katyn. Ovom posjetom na simbolički način izražavamo volju da se nad stratištima na području bivše države, iz čijih smo se okova oslobodili kroz Domovinski rat, provede neovisno znanstveno istraživanje, naglasio je Penava u priopćenju.

To je, kaže, najbolji način da se kroz međunarodnu ekspertizu, kako o ratnim tako i poratnim žrtvama, stavi jasan znanstveno-povijesni pečat i utvrde sve neosporne činjenice i prava istina o zločinima u 2. svjetskom ratu i nakon njega na području Hrvatske, ali i ostalih zemalja bivše države.

Samo tako će se "kroz međunarodno znanstveno istraživanje jednom i zauvijek potvrditi ispravne brojke o žrtvama te će se time napokon završiti dileme vezane za Drugi svjetski rat u Hrvatskoj. To je ujedno i najbolji alat za poraz povampirene četničke i velikosrpske ideologije koja se hrani nad izmišljenim stotinama tisuća žrtava stvarajući mitove kojima napajaju svoje ideje o tzv. velikoj Srbiji ili ‘srpskom svetu‘".

Iz Domovinskog pokreta naglašavaju da su i do sada, "nedvosmisleno i bez ikakvih ograda, osudili velike totalitarne režime 20. stoljeća - i fašizam, i nacional-socijalizam ali i komunizam. Svaka od ovih ideologija ostavila je ružne tragove nad našom zemljom, našim narodom, brojnim gradovima i krajevima zemlje koji su vrlo tragično podnosili posljedice tih bezumnih ideja i režima".

Kraj rata na području današnje Hrvatske donio je oslobođenje bez slobode za hrvatski narod. Kao narod smo još desetljećima podnosili teret tzv. ‘osloboditelja komunističke torture‘, što su platili životima po različitim stratištima, jamama, šumama, Golom Otoku, inozemstvu, zatvorima, istaknuo je Penava.

Sva ta tragična mjesta, kaže, zaslužuju objektivnu i znanstvenu istragu ‘kakva treba i za kontroverznu epizodu iz naše povijesti na području Jasenovca, kako do 1945. godine tako i nakon te godine‘.

"Samo oslobođeni bilo kakvih okova, a nezavršeni Drugi svjetski rat je svakako jedan od njih, moći ćemo kao narod i kao država, razvijati istinski domovinski duh te se usmjeriti na budućnost", poručio je čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava nakon što je s Mariom Radićem i Stipom Mlinarićem posjetio Auschwitz i Katynsku šumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:02