SASTANAK U BEOGRADU

Izaslanstvo hrvatskih udruga od Vučića traži podatke o sudbini zatočenih i nestalih

Aleksandar Vučić.
 Tom Dubravec / Hanza Media

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u utorak će na sastanku u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tijekom Domovinskog rata, a od srbijanskog predsjednika zatražit će i da utječe na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

Skupina koja je krenula iz Zagreba susrela se s ostalima u Vukovaru.

Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Iz izaslanstva Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja poručili su kako na sastanak s Vučićem, koji počinje danas u podne u Beogradu, dolaze s jasnim zahtjevima.

Ključna zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila, jest nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske (JNA).

"Idemo sa zahtjevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a to je kako može pomoći u pitanju rješavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci te da se daju podaci koje mi ne možemo točno definirati, ali znamo da se nalaze u arhivima", istaknula je u izjavi Hrvatskoj televiziji (HTV) predsjednica Saveza udruga Alvir.

Republika Hrvatska još traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. Prema najavi, srbijanski predsjednik Vučić primit će danas u odvojenim susretima predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje će predvoditi Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te predstavnike hrvatskih udruga nestalih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 03:00