PRESUDA STRANKE

IZBAČENI HDZ-ovac 'Ovakvog procesa nema ni u Sjevernoj Koreji, od nas osam nitko nije napisao ni jednu ružnu riječ'

 
Ante Šimunović (u sredini)
 CROPIX

- Ako sam nekog uvrijedio, neka me tuži. Ako sam se služio govorom mržnje, onda neka protiv mene podnesu kaznenu prijavu i neka me kazneno gone.

Ali ja nisam nikoga vrijeđao, niti se služio govorom mržnje, kao ni ostalih sedam osoba koje su u procesu koji nema nikakve veze s procedurom, kakvog nema ni u Sjevernoj Koreji, izbačene iz stranke. I to u postupku u kojemu je na jednoj strani glavni državni inspektor Andrija Mikulić, a s druge strane nema nikoga - kaže Ante Šimunović, jedan od HDZ-ovaca s liste onih koji su izbačeni jer se u Viber i WhatsApp grupama koristio govor mržnje.

Bez obavijesti

Šimunović kaže da nitko od osam izbačenih HDZ-ovaca nije dobio nikakvu obavijest, niti da se protiv njih vodi kakav postupak, nije im je dana prilika da se očituju, niti su im dostavljena rješenja.

Šimunović objašnjava da je još u lipnju izašao iz Viber grupe u kojoj se navodno pojavio govor mržnje, te ostao u WhatsApp grupi “Uskoci i hajduci”. - Od nas osam nitko nije napisao ni jednu ružnu riječ, a kamoli se koristio govorom mržnje - kaže Šimunović koji smatra da je govor mržnje bio samo izgovor i povod da se iz HDZ-a izbace članovi koji nisu po volji vodstvu te da su posrijedi čistke pred unutarstranačke izbore.

Premda se vodi kao “obični” član, Šimunić je vodstvu dobro poznat sa Sabora HDZ-a koji se održao u Ciboni kada je imao vrlo kritičan istup. Kaže da je nakon toga doživio potpunu blokadu, da više nije imao pristup stranačkom Facebooku, da nije imao pristup ni svojim podacima na stranici “Moj HDZ”, da mu nitko nije odgovarao na mailove.

- Shvatio sam da su me svugdje blokirali. Jedino mi je stigla uplatnica za članarinu. Nigdje nisam imao pristup, a iza toga stoji Gordan Jandroković - kaže Šimunović.

Na pitanje jesu li u Viber i WhatsApp grupama bili samo zagrebački HDZ-ovci, odgovara da ih je bilo iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, a da je svaka grupa imala 200-250 članova. Navodi i kako su u Viber grupi bili viši stranački dužnosnici, dok su u WhatsApp grupi mahom bili obični članovi.

Prvi korak

Šimunović kaže i da je uvjeren da je telefonska sjednica predsjedništva zagrebačkog HDZ-a samo uvod u izbacivanje članstva, tj. prvi korak, te da su upute za izbacivanje nepoćudnih, a pod optužbom da su širili govor mržnje, sigurno dobili i predsjednici drugih organizacija.

- Zar su mislili da ćemo šutjeti u ovim grupama. Naravno da sam rekao da je Andrija Mikulić, kad je posto glavni državni inspektor, trebao dati ostavke na sve stranačke dužnosti. Isto je trebalo vrijediti i za Jandrokovića. Kad je postao predsjednik Sabora, na mjesto glavnog tajnika HDZ-a trebao je doći Mario Kapulica. Ali se to nije dogodilo jer se boje ostaviti funkcije - drži Šimunović koji će se žaliti na odluku o izbacivanju, ali ne vjeruje da će time išta postići. Vjeruje u smjenu na čelu stranke nakon unutarstranačkih izbora te da će se vratiti u HDZ.

Jedan od izbačenih HDZ-ovaca poručuje: Kunem se djecom i unucima da nisam pisao poruke mržnje!

Među članovima HDZ-a koji su iz stranke izbačeni zbog širenja neprimjerenog sadržaja u u grupama na Viberu i WhatsAppu - “Zna se HDZ" i "Uskoci i hajduci" našao se i Vedran Černy, vanjski član saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik zagrebačke Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, piše Slobodna Dalmacija.

Taj saborski odbor predložio je, pa poslije povukao amandman da se kao državni praznik ukine Dan antifašističke borbe.

Černy je uvjeren kako je iz HDZ-a izbačen upravo zbog toga, jer drugog krimena, uvjerava, nema.

Zajedno s Černyjem, Časni je sud iz stranke izbacio i Božu Medića, Antu Jelčića, Anitu Parku Đurašić, Antu Šimunovića, Mira Borasa, Krasnodara Raguža i Vladu Kolaka. Dan ranije iz stranke se ispisao Marijan Banelli, koji je također trebao biti izbačen, ali je odlučio sam izići, vjerujući da je tako jednostavnije ponovno jednog dana vratiti se u stranku.

Prije izbacivanja zagrebačkih hadezeovaca u medije su procurile doista gnjusne poruke koje su se navodno izmjenjivale unutar tih grupa, a u kojima je između ostalog pisalo i ovo: "Ja bi njih radije leđno niz Savu", "Može i da puštamo vence niz Dunav", "Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje za proračun RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinija metoda 'leđnog' plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno", "Metak u čelo".

Iako su neki od gradskih hadezeovaca govorili kako je navodno Černy autor jedne od odvratnih izjava on je šokiran takvim optužbama. Kune se kako to nije istina.

- Kunem se svojom djecom i unucima da ja nikad tako nešto nisam ni pomislio, a kamoli rekao. Ja da sam pisao proustaške poruke mržnje?!? Nikada! Bože sačuvaj! - zgraža se Černy, koji je u Domovinskom ratu ranjavan i šezdesetpostotni je ratni vojni invalid.

Začuđen je nevjerojatnom brzinom postupka, kao i činjenicom da od stegovnog suda nije dobio nikakvu odluku.

- Nitko mi iz stranke nije ništa rekao nego sam od novinara saznao i da se protiv mene vodi postupak i da sam izbačen - ispričao je Slobodnoj Černy, najavljujući podnošenje žalbe Visokom časnom sudu HDZ-a.

- Naravno da ću se žaliti. Potpuno sam nevin - dodaje.

Neki od izbačenih članova u neslužbenom razgovoru su razgovoru Slobodnoj rekli da su se našli na odstrelu zato što su u unutarstranačkim borbama stali na stranu Davora Ive Stiera i Mira Kovača te da su u nemilost pali zato što su kritizirali Andreja Plenkovića.

Izbačeni Ante Šimunović, pak, zaključio je kako mu je 'glave' došao Gordan Jandroković kojemu je smatra "na piku već godinama, od kada se s njim 2016. sukobio u izbornom stožeru HDZ-a na Facebooku". Priznao je da je Jandrokoviću dao nadimak Agent 808 koji se odnosi na mali broj preferencijalnih glasova koje je dobio na izborima.

- Mi služimo kao pokazni primjer drugim članovima HDZ-a što bi im se moglo dogoditi ako dignu glas protiv postupaka predsjednika stranke i glavnog tajnika. Ne želim živjeti u društvu u kojem moram paziti što pišem i govorim - ustvrdio je Šimunović .

Iz zagrebačkoga HDZ-a u petak popodne priopćili su kako načelo unutarstranačke demokracije podrazumijeva pravo izražavanja različitih mišljenja, kao i pravo neslaganja s određenim politika, ali da se unutar stranke, kao i u cjelokupnom društvu, govor mržnje ne može tolerirati. Odluku suda izbačenima će dostavit za osam dana.

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet Slobodnoj je potvrdio da je i on bio za izbacivanje.

- Glasao sam za pokretanje postupka jer smatram da ljudima koji šire mržnju i netrpeljivost nije mjesto u HDZ-u. Ovdje nije bila riječ o ljudima koji iznose svoje političke stavove nego su upravo činili navedeno - komentirao je Prgomet.

Jednako mišljenje kao Prgomet imalo je oko 70-ak članova GO-a koji su također telefonski potvrdili da su za pokretanje stegovnih mjera. Četvero ih je bilo suzdržano, a desetak se nije javilo na telefon. Među onim koji nisu glasali je i premijer Andrej Plenković, koji je jučer kazao da je bio spriječen jer je bio na službenom događanju. Također među onima koji nisu glasali su i ministri Marko Pavić, Damir Krstičević, Tomislav Ćorić i Milan Kujundžić. Nije glasao ni Miro Kovač, koji je u to vrijeme bio u zrakoplovu.

- Činjenica je da su kažnjeni oni koji su pljuvali po predsjedniku Plenkoviću, ekipa koja je počela otvoreno lobirati za Stiera. Međutim kad vidite da netko piše da bi bilo bolje da je Ante Pavelić dulje živio i da bi tada imali manje problema s manjinama i druge slične gadarije, onda mislim da to treba najoštrije osuditi - kazao nam je jedan HDZ-ov saborski zastupnik.

Drugi pak HDZ-ovac blizak vrhu stranke kaže Slobodnoj da se vidi kako neki od izbačenih "dišu" i po njihovim objavama na društvenim mrežama, koje su i danas javne. Božo Medić, koji će se također žaliti zbog izbacivanja, na svom Facebook profilu ne krije da mu je srcu prirastao pozdrav "Za dom spremni". U jednom od nedavnih postova tako je napisao: "S pokličem 'Za dom spremni' porazili smo okrutne srbijanske fašiste u ratu, porazit ćemo i njihove sljedbenike u miru." (Anita Belak-Krile)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:34