INCIDENT

IZBACILI SU ME IZ H&M-a SAMO ZATO ŠTO SAM ROMKINJA Riječanka ispričala što je doživjela u trgovini, iz lanca tvrde: Izbacili smo je, ali ne zbog toga

 
Đemka Toskić
 FACEBOOK

Riječanka Džemilja Toskić tvrdi da su nju i njezinu obitelj izbacili iz trgovine odjećom H&M u riječkom trgovačkom centru ZTC samo zato što su Romi.

- Rijeka se smatra multikulturalnim gradom, a nama se dogodila situacija gdje se dokazalo upravo suprotno. U petak, 26. srpnja, u trgovini H&M u ZTC-u oko 20.15 sati dogodila se meni i mojoj obitelji jedna velika neugoda i sramota. Izbacili su nas iz navedene trgovine.

Mojoj sestri približila se zaštitarka i rekla da je dobila naredbu voditelja H&M-a da nas istjera iz trgovine. Zahtijevali smo da nam kažu zašto, no nismo ga dobili, rekla je Džemilja Toskić za Novi list.

Nakon toga počela je snimati postupanje zaštitarke svojim mobitelom, pa je potom došlo i do fizičkog kontakta.

- Snimala sam dotičnu gospođu, koja me na kraju i udarila mojim mobitelom. Nakon toga sam obavijestila policiju, no policijski službenici nisu reagirali. Njihov je stav u samom startu bio, blago rečeno, naklonjeniji suprotnoj strani, kaže.

U međuvremenu, njena je sestra ponovo ušla u trgovinu i zatražila voditeljicu smjene.

- Ona joj je rekla da je Uprava H&M-a u Zagrebu izdala naredbu da se svaku skupinu Roma izbaci iz dućana, a posebno ako su prisutna i djeca. U trgovini sam bila s mamom, koja ima svoj obrt, starijom sestrom i mlađom sestrom s dvoje maloljetne djece, koja pritom živi u Irskoj. Sve smo tamnopute i vidi se da pripadamo nacionalnoj manjini.

U ZTC smo došle isključivo da bi baka, odnosno moja majka, kupila poklon svojim unucima! Smatram da su zaposlenici postupili neprimjereno, diskriminatorno, kao i da su uvrijedili nas kao pripadnice nacionalne manjine. Da ne spominjem uopće fizički kontakt do kojeg je došlo sa zaštitarkom. Ugrožena su nam ljudska prava!

Djeca moje sestre jako su se uplašila. Pitala su me boli li me i je li me zaštitarka jako udarila. Bili su doista jako uznemireni. Ako su danas u Hrvatskoj najveći problem Romi, onda stvarno..., ispričala je Džemilja Toskić za Novi list.

O svemu se požalila H&M-u, koje moli da poduzmu nešto po tom pitanju, a danas se obratila za pomoć i Uredu pučke pravobraniteljice.

Na upit Novog lista iz hrvatskog H&M-a komentirali su ovaj događaj.

- H&M nikada ne radi niti će raditi razliku među kupcima jer su u H&M trgovinama svi dobrodošli. Spomenuta osoba bila je zamoljena da napusti trgovinu iz drugih razloga, ali ukoliko ima potrebe za dodatnim pojašnjenjem neka nas slobodno kontaktira, odgovorili su iz hrvatskog H&M-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:48