PROTIVNIK AKTOVA

IZBACIO SLIKE IZ GALERIJE JER 'GOLIM ŽENAMA NIJE MJESTO U KAPELICI' Kastavski župnik ponovno u središtu skandala

Kastavski župnik Franjo Jurčević, koji je prije nekoliko godina postao poznat široj hrvatskoj javnosti po izrazito homofobnim izjavama na njeovom blogu, ponovno se našao u središtu skandala
 Davor Žunić/Cropix

Kastavski župnik Franjo Jurčević, koji je prije nekoliko godina postao poznat široj hrvatskoj javnosti po izrazito homofobnim izjavama na njeovom blogu , ponovno se našao u središtu skandala. U Galeriji u kapelici Sv. Trojice u petak poslijepodne skinuo je sa zida umjetničke autoportrete triju umjetnica Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić, stavio ih na pod okrenute prema zidu, a organizatorima izložbe, Kastavskom kulturnom letu, priprijetio da slike do 21 sat uklone iz prostora, inače će biti iznesene na ulicu. Župniku je zasmetalo što se radilo o aktovima i prema njegovim riječima, takvim slikama nije mjesto u sakralnom objektu.

Organizatori su to i učinili, spremili sva umjetnička djela iz kapelice u novi prostor, a izložbu odgodili do daljnjega. Jurčevićev čin osudili su kao najgrublji oblik cenzure.

- Šokirani smo, ovo što se dogodilo je strašno. Ovdje se radi o jedinom galerijskom prostoru u Kastvu, a s obzirom da da je kapelica, koja nije bila u funkciji, uređena sredstvima Grada Kastva i Ministarstva kulture, to je službeni galerijski prostor Republike Hrvatske. Galeriju koristimo od 2005., ali se do sada nismo susreli s ovakvim oblikom inkvizicije. U strahu da umjetnička djela ne budu uništena, morali smo ih skloniti u siguran prostor koji je zaključan. O svemu smo obavijestili Grad Kastav, idući tjedan poslat ćemo i dopis Ministarstvu kulture. U kapelicu se više ne vraćamo, tražimo adekvatan prostor gdje će se izložba nastaviti - ispričao nam je Renato Stanković, tajnik udruge Kastavsko kulturno leto.

U sklopu 22. Kastafskog kulturnog leta, u utorak 18. lipnja u kapelici Sv. Trojice, objektu koji datira iz 15. stoljeća, otvorena je 2. izložba ciklusa Ars Post Mortem, zamišljenog kao počast srednjovjekovnom umjetniku Vincentu iz Kastva, poznatom po ikonografskom motivu i freski Ples mrtvaca. Organizatori ističu da je početkom 2013. godine raspisan međunarodni natječaj za izlaganje u Galeriji sv. Trojice, profesionalno žiriran od strane Dalibora Martinisa, Stipana Tadića i Karle Lebhaft, prema propozicijama HDLU-a i Ulupuha te poštujući status galerije kao zaštićenog kulturnog dobra i službenog galerijskog prostora RH.

Na natječaj se prijavilo preko 80 umjetnika sa svojim interpretacijama Plesa mrtvaca. U pripremu projekta utrošeno je 12 mjeseci i nekoliko desetaka tisuća kuna.

- Koji dan iza otvorenja, župnik je dolazio i govorio djevojkama koje tamo rade da uklone te tri slike. U petak ujutro dobili smo prijeteći mail. Nismo imali ni priliku sami ih skinuti, jer je on ušao u prostor oko 14.30 sati, a radno vrijeme nam je od 17 sati. Rekao je da ih do 21 sat uklonimo iz kapelice, inače će ih razbacati po trgu - kazao je Stanković.

Župnik Jurčević kaže da nije istina da je prijetio da će slike razbacati po trgu, već da je samo rekao da će ih ostaviti pred vratima izvan kapelice.

- Golim ženama nije mjesto u crkvi. Nije točno da je ovo galerijski prostor Republike Hrvatske. Ja sam dogovorio s Gradom da to bude galerijski prostor, ali da svaka izložba bude prilična sakralnosti prostora koji je posvećena kapelica. Ove tri očito misle međunožjem, a ne glavom, jer da misle glavom ne bi takve slike izlagali u kapelici. Sada to uspoređuju sa Sikstinskom kapelom, što nema veze s mozgom. Nije točno da takve stvari mogu proći u Vatikanu, jer je čak jedan Papa naložio da se ti likovi u Sikstinskoj kapeli malo obuku. Ovo nije Sikstinska kapela, a ove tri nisu ni u jednom promilu slične Michelangelu. Kapelica nije ambijent za takve stvari. Neka osnuju vlastiti prostor na kojem će pisati „kupleraj“ pa nek tamo izlažu - rekao nam je Franjo Jurčević.

Umjetnice nisu pošteđene ni na njegovom blogu.

„Mislim da slika na naslovnici naše web stranice dovoljno jasno pokazuje svu perverznost kako onih koji su tim glupostima upropastili nekoliko metara nevinog platna, tako isto nestručnost i potpuno nepoznavanje karaktera određenog sakralnog objekta onih koji su tu sramotu izabrali za sakralni objekt u Kastvu u sklopu KKLJ, teško ga oskvrnuviši ovom preglupom i nepristojnom tvorevinom „triju kastavskih priedea navodnih umjetnica“. To su mogli na otvorenom učiniti ili u Splitu ili u Zagrebu ali ni pod kojim uvjetima u kastavskoj sakralnoj kapelici sv. Trojice u Kastvu“, napisao je župnik Jurčević.

„Jedino bih im poručio da takove šporkarije vjerojatno neće primiti ni na odlagalištu smeća u Marišćinji, pa neka to odlože kamo drugamo. Ubuduće niti jedna jedina izložba u kapelici sv. Trojice neće biti moguća bez da prethodno vidim o čemu se radi, a pogotovo ne ona zakazana za 29. ovog mjeseca o kojoj pojma nemam što i kako će izgledati i predstavljati“, dodao je, među ostalim.

- Umjetnice su šokirane. Međutim, s obzirom da smo ih lijepo primili, imaju razumijevanja za organizatore. Autorice nisu imale namjeru nikoga provocirati. Radilo se o velikom međunarodnom natječaju, stručno žiriranom. Počeli su se javljati i ostali autori koji nam iskazuju podršku, kao i šira umjetnička zajednica. Ovdje se radi o najagresivnijem tipu cenzure. Ovo nije samo naša borba, nego borba za prava svih ljudi, posebice umjetnika - rekla nam je Jelena Milić, voditeljica izložbenog programa Kastafskog kulturnog leta.

Franjo Jurčević, kastavski župnik bloger, svojim je napisima nekoliko puta izazivao skandale, a najveći je bio kada je, nakon nereda na beogradskom gay prideu 2010. godine, iskazao podršku huliganima koji su napali povorku. Tužili su ga Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije. Na Županijskom sudu un Rijeci 2011. godine proglašen je krivim zbog članaka "Beograski poučak" i "Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj", objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010. Utvrđeno je da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima", "perverznima", "besramnim jadnicima", "osobama bolesnih usmjerenja", "nenormalnima", "perverznim i nastranim osobama". Za "rasnu i drugu diskriminaciju" osuđen je na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku kojeg je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci. Sud je Jurčevića obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u tiskovinama Jutarnji list i Novi list te mu je zabranio daljnje pisanje diskriminirajućih tekstova na blogu "zupnik.blog.hr". Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:27