DETALJI ŠOKANTNOG NAPADA

Izbodena psihijatrica prebačena u KB Dubrava: Pacijentica joj je u rukavicama prišla s leđa i nožem ubadala

Liječnica ima više ubodnih rana, psihički je slomljena i ima ozljedu ruke koju mora pregledati plastični kirurg

Elvira Koić

 Cropix/

Poznata psihijatrica Elvira Koić (58) koju je pacijentica više od 20 puta ubola po glavi, licu, leđima i rukama u utorak je prebačena iz Opće bolnice u Virovitici u Kliničku bolnicu Dubrava.

Ozlijeđena liječnica naime ima ozljedu ruke koju mora pregledati plastični kirurg jer joj je vjerojatno ozlijeđen živac, javlja RTL koji neslužbeno doznaje da je pacijentica napad isplanirala i da je pritom nosila rukavice.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava dr. Toni Kolak otkrio je kakvo je zdravstveno stanje psihijatrice.

"Ima više ubodnih rana po licu, leđima, glavi, rukama. Izvan je životne opasnosti, psihički je slomljena, ima ozljedu ruke koju mora pregledati plastični kirurg. Vjerojatno je to ozljeda živca. Ona je šokirana, iznenađena i deprimirana."

Virovitička srednja škola potvrdila je da je 37-godišnja napadačica na psihijatricu njihova djelatnica koja je ondje zaposlena manje od dvije godine. Iz škole su izrazili žaljenje zbog napada.

"Izuzetno nam je žao zbog nemilog događaja, koji nas je sve duboko potresao. Nadamo se što skorijem oporavku napadnute liječnice. Trenutno je policijska istraga u tijeku te iz tog razloga ne možemo dati opširniju izjavu", naveli su iz Gimnazija Petra Preradovića Virovitica.

Da takva osoba ne bi trebala raditi u školi, smatraju u školskom sindikatu Preporod.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić sve je komentirao: "Protrnuo sam i pomislio: ‘Bože moj, to se moglo dogoditi u školi.‘ Uvijek se u mnoštvu nas dogodi neki propust i ovdje je sigurno, kada govorimo o radnici u virovitičkoj gimnaziji, učinjen neki propust, jer teško mi je vjerovati da baš ništa nije upućivalo na problematičnost te kolegice."

Kako neslužbeno doznaje RTL, napad je planirala. Nosila je rukavice, psihijatrici je prišla s leđa i napala je nožem u čajnoj kuhinji u sklopu ordinacije.

Zbog napada užasnut je i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Užas, to je užas. Apsolutno je to za svaki osudu, određenim izmjenama zakona iz 2018. kazneno djelo postaje napada na liječnike tako da neki iskorak u tom kontekstu postoji i napravljen je", rekao je danas Beroš.

Iskorak je potreban i u sigurnosnoj kontroli školskih djelatnika. Provjerava ih se pri zapošljavanju, a nakon toga imaju sistematske preglede.

Stipić kaže da to, očito, treba napraviti više od toga. "Jesu li ta dva mehanizma dovoljna? Znate što, očito nisu. Ovaj slučaj pokazuje da tu nešto nije u redu prilikom zapošljavanja i kasnije prilikom toga sistematskog pregleda.

Odgovornost je formalno na ravnateljima, kaže bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divljak.

"Ako ravnatelj primijeti da nešto s djelatnikom nije u redu, on ga može uputiti na pregled doktora specijalista medicine rada. Jasno, treba paziti da je ta sumnja utemeljena. Dakle, može se." Napadačica je u istražnom zatvoru, a ozlijeđenu liječnicu čeka dug fizički i još dulji psihički oporavak, piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:56