DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Izbor cjepiva nije u nadležnosti stožera, zakonska ovlaštenja imaju HZJZ i HALMED‘

Podsjećam da su sva cjepiva kojima se cijepi na području Republike Hrvatske odobrena od Europske agencije za lijekove, rekao je.
Davor Božinović
 Darko Tomas/Cropix

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u utorak je poslao uputu u kojoj navodi da izbor cjepiva protiv covida-19 nije u nadležnosti stožera na nacionalnoj ili lokalnim razinama, podsjećajući da je sva cjepiva odobrila Europska agencija za lijekove.

"S obzirom na medijske najave da su neki županijski stožeri donijeli ili namjeravaju donijeti odluku o privremenoj obustavi cijepljenja cjepivom Astra Zeneca, skrećemo vam pozornost da normativno uređenje načina cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Republici Hrvatskoj nije u nadležnosti stožera civilne zaštite, kako nacionalnog, tako niti stožera regionalne i lokalne razine”, navodi u pismu poslanom svim stožerima.

Ističe da je Vlada RH još krajem prosinca prošle godine predstavila Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), na svojim mrežnim stranicama objavio naputak naziva Postupanje u pripremi i provedbi cijepljenja cjepivom protiv covida-19 koji se odnosi na sve zdravstvene ustanove i djelatnike koji provode cijepljenje.

"Podsjećam da su sva cjepiva kojima se cijepi na području Republike Hrvatske odobrena od Europske agencije za lijekove, da su zahtjevi za sigurnost primjene jednaki za cjepiva protiv bolesti covid-19 kao i za bilo koje drugo cjepivo u Europskoj uniji te da se strogi zahtjevi koji se tiču sigurnosti nisu snižavali niti zbog trenutačne pandemije bolesti covid-19. Nastavno na navedeno, dokazi o sigurnosti bili su presudni pri odabiru svih cjepiva koja će se koristiti u Republici Hrvatskoj”, navodi Božinović.

Dodaje da je jedna od ključnih zadaća iz navedenog plana pravovremeno, točno i transparentno informiranje o cijepljenju temeljeno na znanstvenim spoznajama kako bi se prepoznala važnost cijepljenja i osigurala što veća procijepljenost.

"Ukoliko se pojavi i najmanja sumnja o upitnoj sigurnosti pojedinog cjepiva zasnovana na znanstvenim spoznajama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ili Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, koji jedini imaju zakonska ovlaštenja za to, će odmah reagirati i privremeno obustaviti cijepljenje takvim cjepivom za područje cijele Republike Hrvatske", navodi u pismu.

Svim stožerima civilne zaštite u pismu daje uputu da djelovanje usklade s planom vlade i HZJZ-a "kako bi se cijepljenje na području cijele Republike Hrvatske provodilo na jedinstven način kao i do sada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02