PEĐA GRBIN

‘Izbor Turudića je najgore što se može dogoditi Hrvatskoj! A evo što mislim o nastupu Plenkovića...‘

Dodao je da oporba sutrašnje glasanje u Saboru o Turudiću ne može spriječiti jer vladajući i ‘njihovi sateliti‘ imaju većinu

Peđa Grbin

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je ustvrdio da će izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika biti "nešto najgore što se može dogoditi Hrvatskoj", a današnji istup premijera Andreja Plenkovića nazvao je "sumrakom demokracije u Hrvatskoj".

Turudićev izbor isključivo je interes HDZ-a i najgore što se može dogoditi Hrvatskoj, rekao je Grbin na konferenciji za novinare koju je održao u središnjici SDP-a nakon što su koalicijski partneri na današnjem sastanku podržali izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika, što je potvrdio i premijer Andrej Plenković na konferenciji u Vladi.

Grbin je dodao da oporba sutrašnje glasanje u Saboru o Turudiću ne može spriječiti jer vladajući i "njihovi sateliti" imaju većinu.

Za koalicijske partnere rekao je da su još jednom pokazali da nemaju nikakav integritet ni volju da utječu na ključne odluke koje se donose u državi.

image

Peđa Grbin

Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je ocijenio da je današnji premijerov istup "sumrak demokracije", istaknuo je da on, za razliku od Andreja Plenkovića, misli da javnost ima pravo znati "ako jedna političarka (Josipa Rimac) sa sucem (Ivanom Turudićem) komentira hoće li se protiv nekoga voditi kazneni postupak ili neće".

"Za razliku od njega (premijera), ja mislim da javnost ima pravo znati ako kandidat za glavnog državnog odvjetnika laže. Ne jednom, nego nekoliko puta - i biva uhvaćen u toj laži", istaknuo je Grbin.

Skandaloznim je ocijenio da je kandidat za glavnog državnog odvjetnika, koji je još uvijek sudac, danas sudjelovao "na partijskom sastanku", kako je Grbin nazvao današnji sastanak u Vladi.

"Glavni državni odvjetnik na čelu je institucije koja je po Ustavu samostalna i neovisna, a Turudić je sve samo ne samostalan i neovisan. Njegovi kontakti s Mamićem pokazuju koliko je duboko upetljan u kriminalni milje", ocijenio je.

image

Peđa Grbin

Ranko Suvar/Cropix

Grbin smatra da je Plenković danas uputio prijetnju Državnom odvjetništvu koju se može shvatiti samo na način - "ili radite onako kako mi hoćemo ili će vas Turudić, kada dođe na poziciju, dovesti u red".

Poručio je i da jamči građanima, ako dođe na vlast nakon predstojećih parlamentarnih izbora, da Turudić više neće biti glavni državni odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:11