JEZIČAC NA VAGI

‘Izbore bi mogla odlučiti stranka koja može podržati i HDZ i SDP! Ali, ne smiju ponoviti grešku Mosta...‘

Anketa je uvijek prognoza, zatečeno stanje u određenom trenutku, i dok mi ovo govorimo sigurno se mijenjaju podaci, kaže Skoko

Božo Skoko

 Hrt Screenshot

Komunikacijski stručnjak Božo Skoko je u Dnevniku HTV-a govorio o rezultatima HRejtinga u 10 izbornih jedinica, a prema kojima 60 mandata ima HDZ, 44 SDP, Domovinski pokret 14, po 9 Most i Možemo.

Skoko kaže da je teško prognozirati tko će na kraju sastaviti Vladu.

- Anketa je uvijek prognoza, zatečeno stanje u određenom trenutku, i dok mi ovo govorimo sigurno se mijenjaju podaci. S druge strane, sigurno je veliki broj malih političkih opcija koji ima šansu prijeći izborni prag i jednostavno ne možemo predvidjeti uz toliko odstupanje. U svakom slučaju, kada rezimiramo ove podatke, sasvim je sigurno da u izbornoj noći nećemo moći s preciznosti reći tko će sastaviti Vladu, rekao je Skoko.

Kaže da HDZ prolazi relativno dobro, a vidi se porast za SDP.

- Što se tiče ostalih opcija, mislim da mogu biti zadovoljni s ovim rezultatima i mogu se nadati da će tako izgledati i u samoj realnosti na izborima, rekao je Skoko.

Nakon objave da će Milanović biti kandidat za premijera, SDP-ova koalicija ima samo tri mandata više. Skoko misli da je SDP-ova kampanja u nekom trenutku otišla u krivom smjeru.

- Zoran Milanović nedvojbeno je dao veliki poticaj samom SDP-u, izbacio na površinu kao relevantnu stranku. Međutim, u jednom je trenutku kampanja je postala previše negativna, previše negativne retorike koja je čak dio birača sigurno odvratila od te opcije, rekao je Skoko i dodao da su birači čuli premalo obećanja i konkretnih poruka, a previše plašenja.

- Ne znam čijemu potreba političke protivnike nazivati prokletnicima i slično. Mi smo se naslušali proteklih tjedana uistinu tako grubih riječi od ove opcije, rekao je za HRT.

Osvrnuo se i na online svađe predsjednika Milanovića i ministra Butkovića te na Butkovićeve tvrdnje da će Milanović sutra dati ostavku.

- Ne mislim da se može polučiti ponovno taj efekt koji smo imali na početku kampanje. Jednostavno, taj dojam ne možete prodati dva puta. Kada bi i došlo do same ostavke, mislim da bi time dobili veliku medijsku pozornost, ali ne mislim da bi time promijenili nekako preferencije samih birača, rekao je Skoko i dodao da je u ovim okršajima Butković cjelokupnu pažnju privukao na sebe pa se Milanović nije toliko bavio samim Plenkovićem.

Kada je riječ o Domovinskom pokretu, Skoko kaže da su se oni isprofilirali kao ozbiljna desna stranka i tako ostavljaju otvorena vrata i jednoj i drugoj opciji.

- Naravno, oni moraju paziti da ne ponove onu grešku koju je svojevremeno napravio Most, a to je budu li previše plesali između dva tabora, postoji mogućnost da isprovociraju nove izbore, a na novim izborima obično birači kažnjavaju onoga tko je odgovoran za sve to.

U Možemo su, smatra Skoko, ostali zbunjeni nakon izlaska Milanovića i SDP-a.

- U ovom trenutku mi ne znamo bi li oni podržali Milanovićevu Vladu ili ne. Ne znamo bi li sudjelovali s krajnjom desnicom, rekli su izričito da ne, ali vidimo da Milanović ipak ostavlja tu mogućnost. I na taj način nisu uspjeli privući one nezadovoljne birače lijeve opcije, koji nisu zadovoljni SDP-om i Milanovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:17