OSTAVKA ŠEFICE USKOK-a

Izbori bliski Vanji Marušić: Ona smatra da o nesreći svog vozača nije trebala obavijestiti Hrvoj Šipek

Vanja Marušić odaslala je pisani zahtjev za prestankom rada na mjestu ravnateljice USKOK-a

Vanja Marušić

 Damjan Tadic/Cropix

Iznenadna ostavka ravnateljice Uskoka Vanje Marušić izazvala je niz reakcija javnih osoba koji su poručili da umjesto bizarnog objašnjenja žele čuti pravi razlog njezine ostavke, pitajući kako je moguće da Marušić nakon tog slučaja ostaje raditi u Uskoku.

Podsjetimo, Vanja Marušić odaslala je pisani zahtjev za prestankom rada na mjestu ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), i to radi osobnih razloga. Kako je poslije objašnjeno, dala je ostavku zbog problema s njezinim vozačem koji je imao sudar službenim automobilom, a koristio ga je privatno. Nastala je šteta za koju navodno nisu rekli DORH-u već su je platili bez da su tražili regres od vozača.

To je potvrdio i ministar Ivan Malenica, koji je kazao kako se u dostavljenom izvješću navode razlozi, ali i sama činjenica da je glavna državna odvjetnica od ravnateljice USKOK-a zatražila ostavku zbog propusta u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave.

I premijer Andrej Plenković kratko je komentirao ostavku ravnateljice USKOK-a rekavši da će osobno razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom da pobliže sazna o čemu se radi.

Kako N1 neslužbeno doznaje od izvora bliskih ravnateljici na odlasku, može se čuti da ona ne smatra da je imala obvezu obavijestiti Zlatu Hrvoj Šipek o toj nesreći. U propisima to, kažu, nigdje ne piše.

Što se pak tiče regresne naplate, zaista odluka o tome jest na ravnateljici, međutim Vanja Marušić to nije učinila jer u prekršajnom postupku protiv vozača sud nije utvrdio grubo kršenje propisa. Vozač je sam pozvao policiju, sve priznao i kažnjen je novčano – pa nisu ispunjeni uvjeti za taj postupak. Također, isti izvori kažu da ni obvezno osiguranje nije tražilo regresno potraživanje te ističu da vozač nije koristio automobil u privatne svrhe kako je u početku izvještavano.

USKOK nam nije odgovario na naš upit, a Vanja Marušić još nije odlučila javno regairati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:23