GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Izbori u BiH prema postojećem izbornom zakonu bili bi nelegitimni i ponovno na štetu tamošnjih Hrvata‘

Europski povjerenik Oliver Varhely pozvao je na "poštene" izbore i poručio da se njihovim bojkotom ili nepriznavanjem ne bi ništa postiglo

Gordan Grlić Radman

 Ranko Suvar/Cropix

Izbori u BiH prema postojećem izbornom zakonu bili bi nelegitimni i ponovo na štetu tamošnjih Hrvata, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman, a europski povjerenik Oliver Varhely pozvao je na "poštene" izbore i poručio da se njihovim bojkotom ili nepriznavanjem ne bi ništa postiglo.

Ministar vanjskih i europskih poslova primio je danas povjerenika EK-a za susjedstvo i proširenje, a BiH je, po priznanju Varhelyja, bila jako "napeta i teška tema.

"Bez izborne reforme, predstojeći izbori, temeljeni na postojećem izbornom zakonu, bili bi nelegitimni i nastavio bi se izborni inženjering na štetu Hrvata BiH", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare, ocijenivši situaciju u BiH "zabrinjavajućom".

Cilj službenog Zagreba i dalje je isti: "stabilna, funkcionalna država u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja legitimna politička prava, čvrsto napreduje na europskom putu i da na kraju postane članica Europske unije", istaknuo je.

Kako bi se to ostvarilo, nastavio je ministar, ključ ostaje u izmjeni izbornog zakona koji bi omogućio poštivanje Ustava i temeljnih odredbi Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma, uključujući i poštivanje izborne volje Hrvata u toj zemlji, presude Europskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci" te presude Ustavnog suda u slučaju "Ljubić".

"Ono što je sada potrebno je nastavak zajedničkog angažmana EU-a i SAD-a kako bi se dao poticaj završetku pregovora i tako omogućili slobodni izbori", rekao je šef hrvatske diplomacije.

Varhely je konstatirao da je, nažalost, izgubljeno ključno vrijeme za BiH 2021., kada je bila prilika da se isprave određene stvari vezane uz izborni zakon i ustavnu reformu.

Smatra da izbori u BiH u listopadu moraju biti slobodni i pošteni, s jednakom zastupljenošću sva tri konstitutivna naroda.

"Čekaju nas izbori u listopadu i mi moramo osigurati da ti izbori budu slobodni, pravedni i da osiguraju jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda", rekao je Varhely, istaknuvši da je to "ključ dugotrajne stabilnosti BiH".

Kazao je da je važno je da izbori budu "slobodni, pravedni i uključivi kako bi BiH mogla nastaviti reforme", a bojkotom ništa se ne bi postiglo.

"Bojkot izbora ili nepriznavanje rezultata nas neće nigdje dovesti", istaknuo je Verhaly.

Izrazio je "veliko razočaranje" zbog nedostatka napretka na unutrašnjem planu.

"Ono što je sada svakako važno su mir i stabilnost u BiH, konstruktivna unutarnja klima. Nismo vidjeli napredak na unutarnjem planu i to je doista veliko razočaranje", rekao je dužnosnik Komisije.

Smatra da da propusti vezani uz izmjenu izbornog zakona i ustavnu reformu imaju posljedice "za sam napredak pregovora o tome da BiH postane kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji", te je ponovo istaknuo da je "bitno da BiH ispuni svih 14 kriterija kako bismo počeli pregovore".

Otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Dvojica dužnosnika su se dotaknula i tema vezanih uz ostale zemlje zapadnog Balkanu i složili se da treba započeti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Učinit ćemo sve da se ubrza proces priključenja Sjeverne Makedonije i Albanije za vrijeme francuskog predsjedanja", rekao je Varhely.

Grlić Radman je kazao da je za vjerodostojnost procesa proširenja "ključno započeti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom".

Također je kazao da se Hrvatska zalaže ne samo za za davanje statusa kandidata za BiH već i europsku perspektivu za Kosovo te da podržava tekuće pregovore o pristupanju EU-a s Crnom Gorom i Srbijom.

Govoreći o Srbiji, ministar je rekao da Srbija, kao zemlja koja pregovara o pristupanju Uniji, treba zauzeti "jasan stav o Ukrajini i uskladiti se s odlukama EU-a".

"Svaka država koja želi postati dio europske obitelji, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s Unijom i time pokazati da joj je uistinu stalo do ulaska", rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim riječima, Hrvatska snažno podržava širenje EU-a na države zapadnog Balkana, temeljeno na individualnim postignućima u ispunjavanju svih potrebnih kriterija, ponajprije demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Varhely i Grlić Radman nisu propustili razgovarati i o situaciji u vezi ruske agresije na Ukrajinu, pri čemu je europski povjerenik zahvalio Hrvatskoj na zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica i poručio da "taj rata mora smjesta stati".

Ruski diplomati napustili zemlju

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u ponedjeljak da službeni Zagreb nije dopustio humanitarni let za evakuaciju ruskog diplomatskog osoblja iz Hrvatske, nazvavši takav potez "militantnom rusofobijom".

Grlić Radman je potvrdio da su protjerani ruski diplomati danas do 11 sati napustili Hrvatsku. Nije, međutim, rekao kojim prijevoznim sredstvom.

Također je komentirao i pobjedu Roberta Goloba na parlamentarnim izborima u Sloveniji gdje njegov "Pokret sloboda" računa na savezništvo sa socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon, ali i Ljevice (L) Luke Meseca.

"S vladom Janeza Janše Hrvatska je izvrsno surađivala i radila na snaženju naših strateških odnosa, rješavanju otvorenih pitanja", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je, istaknuo je, "najdalje otišla u dijalogu sa Slovenijom" upravo za vrijeme Janšine vlade

Izrazio je uvjerenje da će se dobra suradnje Zagreba i Ljubljane nastaviti i s vladom Roberta Goloba, "u interesu slovenskih i hrvatskih građana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:43