SPORNI DOVOZ

‘Izborili smo se da zagrebački otpad više ne smije ići u lokalnu elektranu‘

Inspekcija zabranila dovoz otpada iz zagrebačke Čistoće u orehovečku bioplinaru jer se radilo o nerazvrstanom otpadu
 Višnja Gotal

Bioplinska elektrana Orehovec više neće smjeti zbrinjavati, odnosno razvrstavati zagrebački otpad. Rezultat je to borbe koja se u općinama podno Kalnika vodi već godinu s tvrtkama Bioplinara organika Kalnik1 d.o.o. iz Križevaca i Bioplinska elektrana Orehovec iz Svetog Petra Orehovec, obje pod kapom Bioena.

Laički rečeno, ta tvrtka ima dozvolu za zbrinjavanje biološkog otpada, ali ne i za razdvajanje otpada, a zagrebačka je Čistoća u postrojenja Orehovec i Gregurovec dovozila nerazdvojeni biološki otpad.

- Pitamo se ima li zagrebačka Čistoća, tj. direktor Jure Leko, informacije gdje sad lifraju zagrebački otpad - pita se javno osebujni načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, jedan od najglasnijih protivnika Bioplinske elektrane Orehovec.

Kako Kešer kaže za Jutarnji, a potvrđuje i dr. sc. Dražen Čuklić s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, tvrtka Bioen potpisala je ugovor sa Zagrebačkim holdingom o preuzimanju i obradi neopasnog otpada postupcima oporabe R1-R12., vrijedan 85 milijuna kuna.

Međutim, tvrde, a sad je to još neslužbeno potvrdila i inspekcija, da su Zagrepčani u Sveti Petar Orehovec dovozili svakakav, a najmanje biološki otpad. Taj se otpad, budući da ni Bioen nema dozvolu razvrstavanja, potom usitnjavao i dalje iskorištavao.

- Na taj su način upropaštavali i zagađivali polja kalničkoga i potkalničkog kraja. Sami smo se morali izboriti sa 'smećarskim' lobijem i boriti se protiv ekocida - zadovoljan je danas dvojac Kešer-Čuklić.

Upozorenja iz medija

O problemu dovoženja zagrebačkog "biootpada", koji to nije, govorilo se dosad u nekoliko istraživačkih TV priloga, ali koprivničko-križevački se župan, koji je i izdao dozvolu tvrtkama Bioplinara organika Kalnik1 d.o.o. iz Križevaca i Bioplinskoj elektrani Orehovec iz Svetog Petra za gospodarenje otpadom, nije "dao". Ostao je imun i na peticiju koju je potpisalo 1000 mještana općine Sveti Petar Orehovec kojom su zahtijevali reviziju dozvole.

Međutim, sad je umjesto župana, to učinila inspekcija. Iako, zagrebačka će Čistoća, rečeno nam je u Bioenu, i dalje moći dovoziti otpad, ali se taj otpad neće moći tu i razdvajati bez valjane dozvole, a koju su vlasnici sad i zatražili.

Gdje će u međuvremenu deponirati taj otpad, nisu nam odgovorili.

Bioplinska su postrojenja podno Kalnika napravljena radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, odnosno kukuruzne silaže.

- Ideja gradnje biocentrale te da se na području bioelektrana zbrinjava štalski gnoj, bile su plemenite. Dobiva se biodigestat koji se razvozi na zemljišne površine u općini Sveti Petar Orehovec - kaže profesor Čuklić. Biodigestat je produkt razgradnje različitih bioloških tvari kojim se dobiva supstrat namijenjen gnojenju ratarskih kultura.

- Međutim, on se ovdje dobiva iz sumnjivih sirovina - rekao je Čuklić, aludirajući na zagrebački "biootpad", odnosno sitno isjeckani komunalni otpad.

Profesor Čulić, kaže, od početka je bio skeptičan prema dobrim namjerama Bioplinare. - Samo sam čekao kad će početi muljati s muljem i dočekao - kaže.

Bioen tuži zbog klevete

Iz tvrtke Bioen na molbu da prokomentiraju situaciju odgovorili su da ih dvojac Kešer - Čuklić "već dulje neistinito kleveće" i da su zbog toga protiv njih podnijeli privatnu sudsku tužbu. Demantiraju i prijetnje o kojima je u svom priopćenju medijima govorio Mladen Kešer.

- Prijetili su i nama i našim obiteljima, o čemu smo obavijestili i policiju, no nismo odustajali od sprečavanja ekocida po bilo koju cijenu - optužio je Kešer.

- Tvrtka uspješno posluje i zapošljava, redovito isplaćujemo plaće, koje nisu minimalac, a ostalo neka prosude inspekcije - rekla je za Jutarnji Đurđa Jakovljević. Članica Uprave Bioena kaže da su inspekcije svakodnevno u postrojenjima.

Iako ta tvrtka još nije primila službeno inspekcijsko rješenje, Jutarnjem je iz nekoliko izvora potvrđeno da je ono napisano i potvrđeno. Potpisala ga je Snježana Horvatić iz Koprivnice, ali ona, kaže, ne smije javno iznositi nikakve detalje vezane uz odluke Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:33