ORKANSKI UDARI

Izdan crveni alarm za cijeli Jadran, mogući udari bure do 200km/h: Spašene dvije Čehinje iz podivljalog mora

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija, iščupana stabla, polomljene grane te leteće krhotine, upozorio je DHMZ

Snažni udari bure u Bakarskom zaljevu

 Damir Skomrlj/Cropix

Danas se očekuje djelomice sunčano vrijeme uz promjenjivu naoblaku. Najviše sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji. U gorju još ujutro postoji mogućnost za susnježicu. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, u gorju ponegdje s olujnim udarima, a na moru jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

Najviša temperatura od 8 do 13 na kopnu i od 14 do 19 stupnjeva Celzijusovih duž obale, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju.

DHMZ je izdao crveno upozorenje za područje cijelog Jadrana zbog olujne bure. Očekuju se olujni udari vjetra, uglavnom do 130 kilometara na satu. Podno Velebita mogući su orkanski udari bure, a nije isključeno da najjači udari vjetra neće puhati jačinom između 130 i 200 kilometara na sat.

– Očekuje se jaka do olujna bura. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, upozorio je DHMZ putem Meteoalarma.

image

Snažni udari bure u Bakarskom zaljevu

Damir Skomrlj/Cropix

Bura bi tijekom noći trebala oslabjeti, a sutra se očekuje postupno smirivanje vremena. I dalje će puhati jak vjetar, mjestimice olujni, a poslijepodne sjeverozapadnjak. Najjači udari vjetra između 60 i 90 km/h.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, a za ostala vozila preko Knina), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) te Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga, državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27).

image

Snažni udari bure u Bakarskom zaljevu

Damir Skomrlj/Cropix

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, brzoj cesti Solin-Klis (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti čvor Križišće-Križišće (DC99), Mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje i Makarska-Sumartin; katamaranske linije Jelsa-Bol-Split, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split te brodska linija Vrgada-Pakoštane-Biograd. Izmijenjen je redu plovidbe za katamaran Split-Bol-Jelsa koji sada plovi na relaciji Split-Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.

Makarani spasili dvije maloljetne Čehinje iz podivljalog mora

Zbog snažne bure jučer se odvijala drama kod svjetionika Sveti Petar u Makarskoj. Na udaljenosti 800 metera od obale, u poslijepodnevnim satima na dasci za surfanje ostale su zarobljene dvije mlade Čehinje (14 i 15 godina). Zbog jake bure nisu mogle na kopno.

Spašene su iz podivljalog mora zahvaljujući nesebičnom angažmanu nekolicine Makarana koji su po budi isplovili na privatnoj brodici, prenosi Morski.hr.

Maloljetne Čehinje bile su na SUP daski. Bile su pothlađene pa su po povratku u luku plemeniti makarani nazvali Hitnu pomoć. Morski.hr doznaje da su djevojke pretrpjele šok, hipotermiju i lakše ozljede, ali proći će bez posljedica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:55