‘SVE JE SPREMNO‘

Izdane upute za školsku godinu, Fuchs: ‘Na roditeljske sastanke samo s covid potvrdom!‘

Učenici pozitivni na koronavirus ostaju kod kuće dok ne prebole bolest, a ostali idu u školu
Radovan Fuchs
 Marko Todorov/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u petak kako je sve spremno za početak nove školske godine, da "sva djeca idu u školu" te da su dane jasne upute o postupanju za sprečavanje zaraze koronavirusom i da ih je Ministarstvo objavilo u suradnji sa HZJZ-om.

Učenici pozitivni na koronavirus ostaju kod kuće dok ne prebole bolest, a ostali idu u školu, održavaju propisanu distancu i ne moraju nositi maske, rekao je Fuchs, uoči ponedjeljka, 6. rujna, kada počinje nova školska godina.

Što se tiče kretanja hodnicima, vožnje javnim prijevozom i školskim autobusima, učenici moraju imati maske i sve skupa je olabavljeno u segmentima gdje smo zaključili da nije imalo prevelikog utjecaja na širenje zaraze, pojasnio je Fuchs u izjavi novinarima u Ministarstvu. "Prema tome, ne vidim da nešto nije spremno, dane su i detaljne upute ravnateljima s raznim varijantama i uvijek nam se mogu javiti i tražiti savjet", dodao je.

Upitan o cijepljenju zaposlenih u sustavu obrazovanja, ministar je potvrdio da ostaje sve kao i do sada, te pozvao sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Sada smo na oko 60 posto cijepljenih u gimnazijama, u visokom obrazovanju na oko 72 posto, a najbolja procijepljenost je u znanstvenim institucijama i institutima - gotovo 80 posto, rekao je ministar, najavivši da će se nastojati održati razina procijepljenosti nešto iznad prosjeka opće populacije.

To je jedini način da škole ostanu do kraja otvorene, poručio je ministar Fuchs.

Ministar je danas dao intervju i za Media Servis gdje je odgovoriona pitanje je li razmišljao o tome da se uvedu obavezne COVID potvrde za djelatnike u obrazovnom sustavu:

- Ne možete negdje odustajati od COVID potvrda, a onda ih u drugim dijelovima naređivati. Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni... Široko se raspravljalo, no odustali smo ovom trenutku od COVID potvrda'. S druge strane, roditelji prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe. Osvrnuo se i na najave iz Grada Zagreba o uvođenju građanskog odgoja ove godine, što se potom odgodilo na idući 2022. godinu.

Ministar je progovorio i o građanskom odgoju:

- Ne radi se o tome jesam li ja za ili protiv. Građanski odgoj se predaje u školama i uveden je na osnovu usvojenog i u Narodnim novinama objavljenog kurikuluma građanskog odgoja koji je napravljen u sklopu kurikularne reforme. Predaje se u školama međupredmetna tema, a oni koji ne znaju što to znači neka malo pročitaju'', rekao je Fuchs.

Ako se taj predmet već izučava međupredmetno, zašto su se uopće uznemirile ljevica i desnica oko najave njegova uvođenja?

Poruka pravobraniteljice za djecu

Uoči početka nove školske godine, pravobraniteljica za djecu svoj je djeci zaželjela puno radosti u učenju i druženju s vršnjacima, roditeljima da ih čim lakše prate kroz proces obrazovanja, a učiteljima što skoriju normalizaciju uvjeta u kojima se odvija nastava.

„Nadam se da je pred nama jedna dobra školska godina, u kojoj ćemo se najviše baviti odgojno-obrazovnim potrebama i izazovima djece nakon gotovo dvije godine pandemije, a najmanje prilagodbom na nove izvanredne situacije“, poručila je Helenca Pirnat Dragičević.

Podsjetila je da će se u ponedjeljak više od 33 tisuće šestgodišnjaka i sedmogodišnjaka prvi put uputiti sa svojim roditeljima i skrbnicima u škole širom zemlje. „Djeci tada počinje uzbudljivo i novo razdoblje učenja i osobnog razvoja pa je važno da im već prvi dan pokažemo kako je škola mjesto na kojem se mogu osjećati sigurno, prihvaćeno i podržano“, naglasila je.

Navela je kako uz prvašiće, nakon ljetnih praznika druga djeca nastavljaju svoje obrazovanje u još jednoj školskoj godini u koju, nažalost, ponovno ulazimo s epidemijom koronavirusa.

„I u ovoj školskoj godini molim djecu i roditelje za strpljenje jer smo još uvijek u epidemiološki nepovoljnoj situaciji. Vjerujem da ćemo s većom stopom procijepljenosti odraslih i uz poštovanje epidemioloških zaštitnih mjera ući i u predvidljiviju fazu nošenja s Covidom-19. Pozivam da svi poduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se nastava odvija u razredu“, istaknula je pravobraniteljica.

Početak škole svima nudi priliku za drugačiji start

Naglasila je i kako početak svake školske godine svima nudi priliku za drugačiji start. „Utjecaj učiteljica i učitelja, stručnih suradnika pa i ravnatelja na svako dijete je neprocjenjiv. Osigurajte djeci poticajno okruženje i radost odlaska u školu jer znaju da ih tamo čekaju odrasli koji navijaju za njihov obrazovni i odgojni uspjeh“, pozvala je Pirnat Dragičević.

Posjetila je kako važno da djeca u školi uče o svojim pravima, a među njima i o pravu na sudjelovanje u donošenju školskih odluka.
„Pozivam sve škole da aktivno rade s vijećem učenika te da iskoriste taj mehanizam participacije da djecu pouče aktivnom sudjelovanju u donošenju odluka koje ih se tiču. Djeci će to pomoći da unaprijede svoje socijalne vještine, steknu veće samopouzdanje te da bolje razumiju i poštuju druge. Djeca koja su aktivna u svojoj školi, bit će aktivna kasnije i u društvu“, poručila je pravobraniteljica za djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:43