TOPLINSKI VAL

Izdano upozorenje za četiri hrvatska grada, temperature će se penjati do 36°C

Na kopnu će također prevladavati sunčano i vruće vrijeme, ali ne i posve stabilno. Postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove
Stiže toplinski val
 Screenshot DHMZ; Božo Radić/Cropix

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za toplinski val za područje Jadrana koje se odnosi na razdoblje od 10. do 13. kolovoza. Kninu, Splitu i Dubrovniku 11. kolovoza prijeti velika opasnost od toplinskog vala, a 12. kolovoza, uz tri navedena grada, upozorenje vrijedi i za Rijeku. Na tim je područjima 10. i 13. kolovoza umjerena opasnost od toplinskih valova, a u drugim područjima nema opasnosti. Pritom se za Knin predviđaju temeprature do 36 stupnjeva Celzijevih.

Građane savjetuju da budu na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece, upozoravaju.

Prema prognozi koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a, u utorak će na istoku Hrvatske biti pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu oko 32 °C i slab vjetar. Poslijepodne je uglavnom uz slavonsko gorje moguć tek kratkotrajni lokalni pljusak, a malo kiše može pasti i noću u Podunavlju.

Obilje sunčanog vremena bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz tek vrlo malu vjerojatno za poslijepodnevni ljetni pljusak. Jutarnja temperatura između 16 i 18 °C, a dnevna do 32 °C.

Ispod 30 °C mjerit će se samo mjestimice u pretežno sunčanoj gorskoj Hrvatskoj, gdje je poslijepodne moguć i pokoji pljuščić. Na sjevernome Jadranu sunčano i vruće, uz upozorenje na toplinski val. U noći i ujutro pod Velebitom će puhati mjestimice umjerena bura, a danju vjetar s mora.

Smorac će blago osvježenje nositi i duž većinom sunčane obale srednjeg Jadrana. Pritom će more biti uglavnom malo valovito, temperature 25, 26 °C - mnogima ugodno osvježenje od najviših dnevnih 32 do 36 °C. U unutrašnjosti Dalmacije noć će ponegdje donijeti svježinu, za razliku od obale, gdje će biti vrlo toplo.

Podjednako vrlo topla noć i vruć dan bit će i na jugu Hrvatske. Sunca neće nedostajati, a iako će ga povremeno skrivati oblaci, i dalje je potrebno zaštititi se od štetnog UV zračenja, čiji je stupanj opasnosti vrlo visok.

Vrlo visok UV indeks - mjera jakosti sunčeva zračenja - bit će na Jadranu i idućih dana - pretežno sunčanih i vrućih, tijekom kojih će na snazi biti i velika opasnost od toplinskog vala. Noću i ujutro uz obalu će puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak.

Na kopnu će također prevladavati sunčano i vruće vrijeme, ali ne i posve stabilno. Najveća vjerojatnost za lokalne pljuskove je u srijedu poslijepodne, kada će prolazno zapuhati i umjeren sjeverni vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:35