VREMENSKA PROGNOZA

Izdano upozorenje za skoro cijelu Hrvatsku: Očekujte pljuskove i grmljavinsko nevrijeme, moguće i poplave

DHMZ je za utorak za veći dio zemlje izdao žuto upozorenje koje označava potencijalno vrijeme

Grmljavinsko nevrijeme

 Matija Djanjesic/Cropix

U većini krajeva u utorak će biti promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, lokalno će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, češće na zapadu zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Duž dalmatinske obale i na otocima bit će barem djelomice sunčano i uglavnom suho.

Na kopnu će prolazno zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Na moru ujutro umjerena bura, potom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je za utorak za veći dio zemlje izdao žuto upozorenje koje označava potencijalno vrijeme.

image

Vremenska prognoza

Dhmz/

Za zagrebačko područje upozoravaju na lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu te na malu mogućnost za bujične i urbane poplave.

Na području Kvarnera pojačano će puhati bura, a najjači udari vjetra bit će 35-40 čvorova (65-75 km/h)

- Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

image

Vremenska prognoza za utorak

Dhmz/

Nestabilno vrijeme do kraja tjedna

HRT-ova prognostičarka dr. Petra Mikuš Jurković prognozira da se i do kraja radnog dijela tjedna nastavlja nestabilno vrijeme - zbog zadržavanja vlažnog zraka povremeno će biti oborina, lokalno i pljuskova i grmljavine, ponajprije u kopnenim predjelima u popodnevnim satima. Iako u blizini Hrvatske nema frontalnih poremećaja ni izraženih sustava, sa zapada će priteći nestabilan i vlažan zrak.

Stoga na istoku promjenjivo, mjestimice s kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom, moguće i jače izraženima. Popodne od 26 do 28°C, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

U središnjim predjelima temperatura uglavnom malo niža, uz ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Bit će vrlo promjenjivo - lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su već u noći, a zatim opet sutra poslijepodne.

I na zapadu zemlje u utorak će biti nestabilno. Mjestimice će padati kiša, češće u Gorskom kotaru; lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. U prvom dijelu dana podno Velebita puhat će jaka bura i tramontana, koja će popodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, uz toplu noć i u većini mjesta vruć dan, a blago osvježenje s mora donosit će umjeren jugozapadnjak, na otocima i sjeverozapadnjak. No neće biti potpuno stabilno pa su popodne vjerojatni lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti, gdje mogu biti izraženiji.

Poneki popodnevni pljusak sutra je moguć i na krajnjem jugu, ponajprije u zaobalju. Ali ondje većinom sunčano - popodne temperatura između 28 i 30°C, uz povremeno umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak te uglavnom malo valovito more temperature oko 25°C."

Do kraja tjedna mnogo sunčanih razdoblja, ali i lokalni pljuskovi

I do kraja radnog dijela tjedna na Jadranu su mogući lokalni pljuskovi, a vjerojatniji su na sjevernom dijelu, osobito poslijepodne. No sunčanih razdoblja bit će mnogo, uz dnevnu temperaturu oko 30°C te povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Idućih dana na kopnu promjenjivo i nestabilno. Svakodnevno će barem ponegdje padati kiša, a mogući su i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Danju vrlo toplo uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:29