PROMJENE

IZGLASAN NOVI ZAKON O PROMETU Istaknuti splitski HDZ-ovac pohvalio se 'velikim uspjehom' u Saboru, ljudi ga 'pokopali' komentarima

 
 Ilustracija / HANZA media

Saborski zastupnici izglasali su novi rigorozniji Zakon o cestovnom prometu koji će na snagu stupiti osam dana nakon objave u Narodnim novinama i kojim se uvode znatno strože kazne za prometne prekršaje.

U posljednji tren prije samog glasanja predlagatelj, Ministarstvo unutarnjih poslova, ipak je popustilo u nekim segmentima prijedloga. Tako je prihvaćen amandaman trojice zastupnika HDZ-a da kazna za telefoniranje u vožnji iznosi 1000 umjesto predloženih 1500 kuna. Zanimljivo da su istu mjeru prilikom rasprave predlagali i članovi nadležnog saborskog Odbora, ali su to iz Policije odbili.

Državni tajnik Željko Katić je, obrazlažući prijedlog zakona, kazao kako je MUP iz prijedloga izbacio odredbu da će osoba koja će u naseljenom mjestu voziti 50 kilometara na sat brže od propisanog ograničenja dobiti i kaznu od 60 dana zatvora. Za taj prekršaj vozač će biti kažnjen samo novčanom kaznom od 10 do 20 tisuća kuna. Ovaj prekršaj spada među osam najtežih prekršaja za koje će novčane kazne iznositi do 20 tisuća kuna.

Preostalih sedam su vožnja u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnja pod utjecajem droga ili alkohola, vožnja prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Split, 211015. 
Gradski odbor HDZ-a.
Konferencija za medije predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Petra Skorica na temu loseg rada gradonacelnika Ive Baldasara.
Na fotografiji: Petar Skoric.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX
Petar Škorić

'Sramota. Trebalo je dignuti kaznu na 5000 kuna, a ne smanjiti. Hvala ti, Petre Škoriću...'

U sklopu projekta Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa "Dan bez mobitela u prometu", Ministarstvo unutarnjih poslova je provelo istraživanje koje je pokazalo da 91 posto vozača telefonira za vrijeme vožnje, a to isto čini i 33 posto biciklista. U tom istraživanju gotovo 55 vozača izjavilo je kako ne bi telefonirali da je kazna veća.

Zbog takvih poražavajućih podataka u novom prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iznos kazne za korištenje mobitela u vožnji s postojećih 500, "popeo" se na 1500 kuna.

No, na inicijativu Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a i saborskog zastupnika te kolegice mu Ljubice Maksimčuk i kolege Josipa Đakića, predloženi iznos novčane kazne za nepropisno korištenje mobitela u prometu s 1500 kuna smanjen je na 1000 kuna, javlja Slobodna Dalmacija.

- Iznosom novčane kazne predloženim ovim amandmanom povećava se kazna u dvostrukom iznosu, što će sigurno doprinijeti razvoju svijesti vozača o neupotrebljavanju mobitela i drugih uređaja za vrijeme vožnje, a što će u konačnici doprinijeti smanjenju broja prekršaja i povećanu sigurnost odvijanja prometa - stoji u obrazloženju amandmana.

Naime, HDZ-ovi zastupnici smatraju da je takva kazna puno primjerenija težini počinjenog prekršaja, standardu naših građana, kao i iznosima propisanim za isti prekršaj u državama članicama Europske unije.

Na svom Facebook profilu Škorić se pohvalio izglasavanjem amandmana, ali vjerojatno nije očekivao niz negativnih reakcija na takvu objavu, piše Slobodna Dalmacija.

- Bravo, idući put zatražite da se skroz ukine kazna. Nakon toga zatražite da se za prolaz kroz crveno svitlo dobije na žiro račun 500 kuna kao nagrada - glasi jedan komentar.

- Sramota. Trebalo je dignuti kaznu na 5000 kuna, a ne smanjiti. Ej, pa zbog ovog se gube životi? - drugi je komentar.

Reakcija na izglasavanje amandmana nije izostala niti od Facebook inicijative "Dnevna doza splitskog nereda".

- Hvala ti, Petre Škoriću što si se izborio u vremenu kad se sve više nesreća na cestama događa zbog korištenja mobitela u vožnji, da se to blaže kažnjava nego što je bilo predloženo - ironičan je komentar na izglasavanje visine kazne, što javnost, očito, nije pozdravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:25