DRUGI POKUŠAJ RUŠENJA

Izglasan rebalans proračuna, Marić uspješno preživio opoziv u Saboru: Evo kako su glasali zastupnici

Rebalans proračuna prošao je sa 77 glasova vladajućih i 50 protiv, pri čemu su amandmani opozicije redom padali u vodu

Zdravko Marić

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić uspješno je preživio postupak opoziva u Saboru: za njegovu smjenu glasalo je 50 zastupnika nasuprot 77 glasova vladajuće većine. Marić je tako pregrmio svoj drugi pokušaj rušenja. I to znatno lagodnije nego u svibnju 2017. kada je SDP potegnuo pitanje Marićevog sukoba interesa jer je prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Prozivali su ga da je kao ministar financija odgodio primjenu zakonskih propisa koji bi, upozoravali su u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru te zbog povlaštenog kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Odluka o opozivu donosila se u krajnje užarenoj atmosferi uzrokovanoj raspadom koalicije HDZ-a i Mosta. Marić je tada prošao kroz iglene uši, rezultat glasanja bio je 75:75 i inicijatorima opoziva na čelu sa SDP-om nedostajao je jedan glas da uspiju u svojoj namjeri. Presudan je bio glas bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche, kojemu je visjela nad glavom afera dnevnice - on je bio protiv izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću iako je stavio svoj potpis na SDP-ov zahtjev za Marićevim opozivom.

Ovaj put zahtjev za pokretanjem povjerenja ministru Mariću inicirala je nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto zbog "obmanjivanja javnosti, iznošenje neistina, kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i pomaganju počinjenja kaznenog djela". Tvrdila je da ponašanje ministra Marića nanosi štetu hrvatskim građanima, potiče i štiti korupciju i stvara siromaštvo. Za svoju je inicijativu Vidović Krišto prikupila potpise 34 oporbena zastupnika. Vidović Krišto spornim je smatrala ljetovanje ministra Marića koji je isprva tvrdio da je ljetovanje na privatnoj jahti prijatelja njegova privatna stvar te da prijatelj i poduzetnik Blaž Pavičić nema nikakve veze s Ministarstvom financija. Krišto Vidović upozorila je da je obitelj Pavičić povezana s tvrtkama koje posluju u poreznim oazama i visokim kreditnim poslovima bez adekvatnih instrumenata osiguranja.

Rebalans proračuna prošao je sa 77 glasova vladajućih i 50 protiv, pri čemu su amandmani opozicije, a najviše su ih podnijele Mostova Marija Selak Raspudić, 18, i devet Katarina Peović, Radnička fronta, redom padali u vodu. redom padali u vodu. Uoči glasanja opozicija je ponovila svoje kritike na rebalans. Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) nazvala je glasanje za proračun glasanjem za kapitulaciju Vlade pred izazovima obnove jer su iznosi pali na samo deset posto prvotno planiranog iznosa. Katarina Peović upozorila je da Vlada u godini najveće pandemijske krize, ima stavku za borbene avione koja predviđa 2,4 milijarde kuna izdvajanja svake godine, ukupno milijardu eura, a sve "u godini kada obnova nije ni krenula".

Peđa Grbin (SDP) isto drži da je rebalans kapitulacija i Vlade i ministra Marića koji je dopustio da rashodi odu izvan kontrole. ''Kontinuirano upumpavamo milijarde kuna u zdravstvo, a da kvaliteta ne raste niti se poboljšala borba protiv korona krize, a građani će to skupo platiti. Smanjuju se iznosi za obnovu jer Vlada nije u stanju organizirati da se obnova provodi. Zar je zaista potrebno da se osnuje Europski ured javnog tužitelja da se pokrenu istrage za afere", pitao je Grbin.

Branko Bačić (HDZ), tvrdi da je rebalans najbolji pokazatelj kako se Vlada ispravno postavila u ovoj krizi i pokazala kako se treba boriti. Podsjetio je da je podignuta procjena rasta gospodarstva na 8,4 posto, čime se Hrvatska svrstava među tri najuspješnije države EU, što dokazuje dobar balans i brojne dobre mjere Vlade, među kojima su i potpore za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu su poslodavci ostali likvidni. Na to je reagirala Katarina Peović: "Najuspješnija Hrvatska koja ima više od 17 posto radnog stanovništva iseljeno te najmanje minimalne i prosječne plaće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:17